НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми при синдром на пропускливите черва: Той е причина за сериозни заболявания

Симптоми при синдром на пропускливите черва: Той е причина за сериозни заболявания

0
Синдромът на пропускливите черва е често срещано състояние

Синдромът на пропускливите черва е често срещано, но често недиагностицирано състояние, което засяга храносмилането и много други системи и функции на тялото.

При здрави хора лигавицата на храносмилателния тракт е слабо пропусклива, така че само определени хранителни вещества могат да преминат през нея.

Пропускливите черва са наранени черва с големи отвори, които позволяват преминаването на големи молекули като: хранителни протеини, бактерии и отпадъчни продукти.

Такива молекули причиняват хаос в цялото тяло.

Налице са следните симптоми:

Хранителна непоносимост

Всеки пети възрастен съобщава за хранителна непоносимост. Смята се, обаче, че действителният брой е много по-висок. Това се случва, защото симптомите на хранителна чувствителност са доста разнообразни и неспецифични.

Хранителната непоносимост е известна още като хранителна алергия тип В, ​​тъй като възниква в отговор на приемането на неподходяща храна или напитка. Тъй като механизмите, лежащи в основата на този тип хранителна чувствителност, все още не са напълно разбрани, пропускливите черва често са обвинявани за това.

При пропускливи черва големи частици храна могат да навлязат в кръвта. Имунната система ги третира като токсини и създава антитела срещу тях. Всеки път, когато ядете храна, тя активира имунната система.

За много хора хранителните алергии тип В не са състояние за цял живот. Чрез лечение на пропускливите черва можете да обърнете непоносимостта на тялото си към различни храни и да предотвратите развитието и влошаването на алергиите.

Недостиг на хранителни вещества

Синдромът на пропускливите черва води до недостиг на различни витамини и други вещества, тъй като лошото храносмилане, възпалението и увреждането на протеините-носители пречат на тяхното усвояване.

Ако страдате от някакви нежелани реакции или сте били диагностицирани с недостиг на желязо, магнезий, цинк, мед, калций, бор, силиций или манган, въпреки че ядете здравословна храна, вината за това е на пропускливите черва.

Храненето, базирано на естествени мултивитамини и мултиминерали, ще достави на тялото така необходимите вещества по време на чревното лечение.

Кожни проблеми

Възпалителни елементи по кожата, като акне, псориазис, розацея или екзема, отразяват възпалението в червата.

От 30-те години на миналия век учените знаят за връзката между червата и кожата. Съвременните изследвания потвърждават, че тази връзка е много важна. Синдромът на пропускливите черва често може да се прояви като възпаление на кожата, дори при липса на очевидни храносмилателни проблеми.

Проблеми с храносмилането

Газове, подуване на корема, диария са всички симптоми на синдрома на раздразнените черва. Всички тези симптоми показват, че имате сериозни проблеми с червата.

Например, преобладаващата диария IBS (D-IBS), според проучване, публикувано в списание “Pain”, обикновено показва повишена раздразнителност. Други сочат, че пропускливите черва преобладават при повечето хора с болестта на Крон. Тези статистики показват, че начинът на живот е много важен, когато става въпрос за пропускливи черва.

Автоимунни заболявания

Синдромът на пропускливите черва почти винаги е свързан с автоимунните заболявания. Тези заболявания включват коспад, ревматоиден артрит, множествена склероза, фибромиалгия, болест на Хашимото, болест на Крон, улцерозен колит и диабет тип 1. Чрез минимизиране на симптомите на автоимунното заболяване, възстановяването на пациента обикновено зависи от здравето на червата.

Връзката между автоимунното заболяване и раздразненото черво може да се обясни с действието на протеин, наречен зонулин, който засяга поддържането на целостта на чревната тъкан. Когато движението на зонулина е нарушено, възникват автоимунни и възпалителни заболявания.

Много пациенти с целиакия имат по-високи нива на зонулин. Прекомерната консумация на глутен също се счита за потенциална причина за пропускливи черва.

Промени в настроението

Психични разстройства като: депресия, тревожност, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са свързани със синдрома на пропускливите черва.

Мозъкът и стомахът са свързани. Червата също така произвеждат до 90% от серотонина в тялото, хормон на доброто настроение, който регулира нашето настроение. Серотонинът влияе върху апетита, съня, ученето и паметта. Така че не е изненадващо, че болните черва водят до промени в настроението.

Синдром на хроничната умора

Този синдром е заболяване, характеризиращо се с изключителна умора, която не възниква от конкретна причина. Състоянието не се подобрява при почивка, но може да се влоши при физически или психологически стрес.

Въпреки че, точната причина е неизвестна, има много теории, една от които е пропускливи черва. През 2008 г белгийско проучване показа положителен резултат след лечение на синдрома на пропускливите черва при 13-годишно момиче, което довело до пълно разрешаване на симптомите на хроничната умора.

Необяснимо наддаване на тегло

Твърде бързото наддаване на тегло или неуспехът да отслабнете въпреки здравословната диета и упражненията може да бъде симптом на синдрома на пропускливи черва.

През 2012 г бразилски изследователи публикуваха преглед, изследващ ролята на чревната пропускливост при затлъстяването. Те идентифицираха три рискови фактора, които причиняват чревна пропускливост и затлъстяване при повечето хора: дисбаланс на бактериите в червата, лоша диета и хранителни дефицити.

7 причини за синдрома на пропускливите черва:

Прекомерната консумация на глутен

Учените са идентифицирали протеин, наречен зонулин, който повишава чревната раздразнителност както при хора, така и при животни.

Пшеницата и други съдържащи глутен зърна като ръж и ечемик съдържат протеин, наречен глиадин. Този протеин причинява пропускливи черва чрез увеличаване на производството на зонулин. Поради тази причина е по-добре да ограничите или напълно да премахнете глутена от диетата.

Дисбаланс на чревните бактерии

Балансът на чревните бактерии не може да бъде надценен. Те засягат всичко – от имунната функция и енергийните нива до познавателните способности и настроението.

Те поддържат структурната цялост на чревната лигавица. Когато в червата има повече „лоши бактерии“, отколкото „добри бактерии“, това се нарича дисбактериоза (състояние, което води до възпаление на чревната стена).

Нездравословна диета

Синдромът на пропускливите черва се развива лесно с диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, захари, алкохол и преработени храни. Тази диета допринася за дисбаланса на бактериите в храносмилателната система и за увреждане на чревната лигавица.

Лекарства

Чревните бактерии са важни за поддържането на целостта на червата. Следователно не е изненадващо, че антибиотиците (които нарушават деликатния баланс на тези бактерии) допринасят за синдрома на пропускливите черва. Това показва значението на консумацията на ферментирали храни и добавянето на пробиотици след антибиотично лечение.

Кортикостероидните лекарства могат да потиснат имунната система и да повишат нивата на кортизол (хормон на стреса), който, когато се освобождава в големи количества, също разгражда чревната стена.

Лекарства като ибупрофен и аспирин повишават пропускливостта на червата още 24 часа след приема им. При редовна употреба те лесно се превръщат в ключов фактор за развитието на пропускливи черва.

Някои лечения са просто неизбежни, но обсъдете всички възможности с Вашия лекар. Ако е възможно, винаги предпочитайте естественото лечение. Преди да отидете до аптеката, опитайте билки и подправки за облекчаване на болката.

Инфекции

Вирусни, гъбични и бактериални инфекции, като грип или диария, обикновено винаги водят до лека промяна в чревната стена. Същото важи и за паразитите. Всички тези форми на инфекция нарушават деликатния баланс на чревните бактерии. Освен това, много от тези заболявания се лекуват със силни антибиотици и други лекарства, които са опасни за червата.

Хроничен стрес

Работата, финансите, взаимоотношенията и дори глобалните бедствия допринасят за развитието на пропускливи черва.

Това е така, защото бактериите в храносмилателната система всъщност могат да усетят напрежението в тялото чрез тясна връзка, известна като ос черва-мозък. Освен това, те са в състояние да усетят наличието на хормоните адреналин и кортизол. Както споменахме по-рано, те могат също да разрушат лигавицата на червата.

По ирония на съдбата е установено, че обикновено безобидни микроби стават патогенни под формата на тези хормони на стреса, което води до инфекции и възпаления.

Хормонален дисбаланс

Подобно на чревните бактерии, нашите хормони поддържат деликатен баланс за здравето. Нашите хормони и чревна флора взаимодействат помежду си. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза, женските хормони естроген и прогестерон и мъжкият хормон тестостерон допринасят за синдрома на пропускливите черва.

Синдромът на пропускливите черва може да бъде излекуван по 15 начина:

Идентифицирайте непоноимост към храни

Непоносимостта или алергията към определени храни значително влошава симптомите на синдрома на пропускливите черва. Премахването на нездравословни храни от вашата диета ще намали възпалението и ще даде време на храносмилателната ви система да се възстанови.

Определянето на хранителната чувствителност може да бъде трудно, особено след като много непоносимости са „маскирани“ – тоест симптомите не се появяват часове или дори дни след консумацията. Много хора имат хранителна непоносимост, без да го осъзнават, което затруднява идентифицирането на проблемни храни.

Най-често имаме непоносимост към глутен. Установено е, че увеличава чревната пропускливост.

Лечението изисква елиминиране на обичайните алергени до три седмици, преди да ги въведете в диетата си един по един – златният стандарт за идентифициране на хранителни алергии. След като червата се излекуват, много хора могат от време на време да ядат предишни алергени отново, без да изпитват никакви нежелани реакции.

Диета

Захарта и зърнените храни, които бързо се разпадат на захари, хранят лошите бактерии и гъбички. Те от своя страна увреждат червата. В среда с високо съдържание на захар тези неприятни микроби се размножават бързо и започват да превъзхождат „добрите бактерии“, които обикновено предотвратяват образуването на възпалителни вещества и защитават целостта на чревната стена. Лошите бактерии произвеждат токсини, които също увреждат червата.

Млечната диета често води до пропускливи черва. Това е възможно поради наличието на протеин, наречен казеин. Вреден е, колкото и глутена.

Други дразнители на стомаха включват: алкохол, кофеин, царевица, соя и нискокалорични зърнени храни.

Яжте диета, базирана на пресни плодове, зеленчуци, зърнени храни без глутен, ядки, семена, здравословни масла като зехтин и кокос.

Яжте ферментирали храни

Зърната, бобът, лещата, соята, ядките и семената съдържат вещества, наречени лектини и фитати, които предотвратяват усвояването на веществата и дразнят чревната лигавица.

Накисването или ферментирането на тези храни е обичайна практика в много древни и традиционни култури. Ферментацията намалява фитатите и лектините, подобрява храносмилането, инхибира антихранителните свойства и освобождава витамини и минерали за усвояване.

Филтриране на водата

Всеки ден сме изложени на химикали от чешмяната вода. С филтъра за вода можем да елиминираме хлора и флуора, а чрез използването на изключително натурални продукти минимизираме ефекта на токсините.

Ограничете лекарствата

Ако е възможно, намалете зависимостта от лекарства като: антибиотици, кортикостероиди и болкоуспокояващи. Антибиотиците унищожават “добрите” бактерии в червата, стероидите потискат имунната система и повишават нивото на кортизола, хормона на стреса. В допълнение, нестероидните противовъзпалителни лекарства увеличават синдрома на пропускливите черва 24 часа след употреба (ибупрофен, аспирин). Ако използвате тези лекарства редовно, червата ви просто нямат време да се възстановят.

Научете се да управлявате стреса

Изненадващо, бактериите в червата всъщност усещат напрежение в тялото. Те могат да открият наличието на адреналин и кортизол, два хормона на стреса, които разграждат лигавицата на червата, ако се секретират в достатъчни количества.

Учените отдавна твърдят, че обикновено безвредните микроби стават патогенни, когато са изложени на тези хормони на стреса, причинявайки инфекции, възпаления и увеличаване на токсините, които са лоши за червата.

Разбира се, почти невъзможно е да се сведе до минимум въздействието на стресовите фактори. Въпреки това, ключът към лечението на раздразнените черва е да се намали въздействието и да се научите как да управлявате стреса по-ефективно. Упражнения, масаж, медитация, хидротерапия, техники за дълбоко дишане и дори релаксиращи солни бани са фантастични антистрес опции.

Приемайте пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които естествено живеят в червата. Те предотвратяват и лекуват пропускливи черва, като държат под контрол патогенните бактерии и вируси.

Тези полезни микроби са от съществено значение за поддържане на здравословно храносмилане и правилна имунна и мозъчна функция. Те са ефективни за намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт и в цялото тяло.

Пробиотичните добавки са силно препоръчителни за тези, които страдат от пропускливи черва. Полезни бактерии могат да бъдат получени не само от хапчета, но и чрез ядене на естествено ферментирали храни като: мисо, темпе, кимчи, кефир, кисело мляко и кисело зеле.

Гответе с кокосово масло

Кокосът съдържа каприлова, лауринова и капринова киселини – три мощни антивирусни и противогъбични киселини. Те убиват вредните бактерии, които допринасят за синдрома на пропускливите черва и намаляват възпалението.

Използвайте храносмилателни ензими

Ензимите са вещества в тялото, които могат да разграждат хранителните вещества в храната на по-малки, лесно смилаеми частици. Те не само са от съществено значение за усвояването на хранителни вещества, но и предотвратяват преминаването на големи молекули през чревната стена в кръвта. Ензимите, също така, стимулират имунната функция и растежа на полезните бактерии в червата.

Имате нужда от протеаза, липаза, амилаза и други ензими, които разграждат протеини, мазнини и въглехидрати. Те могат да бъдат закупени във всяка аптека.

Цинк

Дефицитът на цинк е твърде често срещан днес. Допълнителният прием на цинк е ефективен при симптоми на дефицит, тъй като цинкът е необходим за растежа и заздравяването на клетките и има противовъзпалителни свойства. Добавките с цинк лекуват пропускливите черва при хора с болест на Крон в ремисия.

L-глутамин

Тази аминокиселина се смята за „предпочитаното гориво“ за клетките, покриващи тънките черва, което я прави идеално хранително вещество за възстановяване на пропускливи черва. L-глутаминът има противовъзпалителни свойства и може да покрие клетъчните стени, за да предпази червата от дразнители.

Добавянето на L-глутамин намалява симптомите на пропускливи черва, особено при хора с улцерозен колит и възпалително заболяване на червата.

Сок от алое вера

Лесен за приготвяне у дома, този сок има многобройни ползи при синдрома на пропускливите черва и цялостното здраве на храносмилателната система. Той се бори с възпалението, предотвратява прикрепването на вредни микроби към лигавицата на червата, предпазва от токсини и алергени и улеснява движението на частици храна през храносмилателния тракт.

Корен от женско биле

Адаптогенните билки като корен от женско биле помагат за контролиране на нивата на кортизол в тялото и намаляват храносмилателния стрес. Освен това, поддържа здравето на стомашната лигавица и успокоява болката при чревно възпаление.

Кверцетин

Тази добавка ограничава освобождаването на хистамин. Кверцетинът уплътнява червата. Тесните връзки се прикрепят към чревните клетки, като помагат да се предотврати излизането на по-големи частици храна извън червата.

Неговите антиалергични, противоракови свойства и антиоксидантна функция също ускоряват заздравяването на пропускливите черва.

Червен бряст

Червеният бряст се използва от векове като лекарство за червата. Съдържа слуз, гелообразно вещество, което покрива червата и стомаха. Стимулира нервните окончания в стомаха, за да увеличи секрецията на слуз, предпазвайки червата от излишна киселинност и токсини. Освен това, съдържащите се в него антиоксиданти облекчават симптомите на пропускливите черва.