НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Най-важните съвети за качествен и здрав разсад от домати

Най-важните съвети за качествен и здрав разсад от домати

0
Качествен разсад от домати Стъпки, които да следвате

Доматите са едни от най-ценените зеленчуци, които хората отглеждат в градината, защото се различават много по вкус и състав от купените в магазина. За хубавата реколта много важен е качествен разсад от домати.

Стъпки, които трябва да следвате:

Първото и най-важно нещо е да създадете правилен баланс между светлина и температура на въздуха в пространството, където искате да отглеждате разсада. Ако видите, че е започнал да се издължава, това може да означава, че не получава достатъчно светлина. Растенията трябва да са на възможно най-осветено място. Осигурете светлина до 16 часа на ден. Оптималната температура на въздуха за доматен разсад е 18-22°C.

За да получи достатъчно светлина, разсадът се нуждае от повече пространство. Листата трябва само леко да се допират. По този начин листата на доматите ще станат по-широки и разсадът ще остане нисък и здрав.

Пресаждането се извършва или до нивото на котиледоните, или до първия зрял лист. Цялата част от останалото стъбло отива дълбоко в почвата. То ще продължи да развива богата нова коренова система. Така стъблото ще е дебело и здраво.

Друго важно нещо за силен разсад е третирането с калциев нитрат (10 г на 10 л вода). Подхранването на разсада с тор на базата на фосфор ще предотврати издължаването му. Растението ще се фокусира повече върху развитието на корените, отколкото върху растежа на зелена маса.

За да получите качествен разсад от домати, много важен е сортът.

Не забравяйте за адаптирането на разсада към новите условия. За да направите това, периодично отваряйте прозорците и проветрявайте помещението, като създавате лек въздушен поток. Нежните светлозелени листа на доматените растения потъмняват и стават по-твърди. И самото растение става по-устойчиво. Това трябва да става постепенно, без да се намалява твърде драстично температурата в помещението, особено под 10°C.

Ако забележите, че разсадът е започнал да се издължаа и е твърде рано да го засадите, можете да прибегнете до забавящи растежа вещества – регулатори на растежа за растенията. Те улесняват забавянето на растежа на растенията, като концентрират всички сили върху развитието на кореновата система. Можете да направите 2-3 процедури с такъв продукт. Но е важно да спазвате дозировката, за да не изгорите растенията.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да получите страхотна реколта от домати!