НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Домашен тор, който дезинфекцира почвата и подхранва разсада

Домашен тор, който дезинфекцира почвата и подхранва разсада

0

Подготовката на почвата е много важна за получаването на здрав и силен разсад. Добрият субстрат съдържа много хранителни вещества, пропуска добре водата и въздуха и не съдържа гъбички, причиняващи болести. Но дори закупената почва не гарантира високо качество. Често е замърсена и не съдържа всички компоненти, необходими за развитието на разсада.

Опитните градинари знаят и често използват една техника, която помага да се подобри всяка почвена смес, независимо дали е от магазина или във вашата собствена градина. Това е добавянето на обикновена дървесна пепел. Разумното използване на този компонент ще бъде от полза за растенията.

Излишъкът от пепел не е полезен, така че е важно да я използвате в ограничени количества.

Защо трябва да се добавя пепел към почвата?

Съдържа около 30 минерала, които са необходими за здравето и правилното развитие на разсада като цяло. Сред тях са: фосфор, калий, калций, магнезий, натрий и др. Всички те са в лесно достъпна форма, така че бързо се усвояват от разсада без никакви проблеми.

Дървесната пепел се цени и заради дезинфекциращите си свойства. Предотвратява развитието на патогенна гъбична микрофлора.

Пепелта предпазва разсада от вредители. Предотвратява развитието на ларвите на тези насекоми в субстрата.

Пепелта също така подобрява структурата на самата почва, като я прави дишаща и влагоустойчива. Допълнително обезкислява почвата, което е много важно преди всичко за разсада от домати и пипер. Тези култури не обичат кисели субстрати и дори закупените почвени смеси може да не са подходящи.

Колко и как да добавите правилно пепелта?

Достатъчно е да добавите една супена лъжица пепел към 1 кг почва, за да имате здрав и силен разсад. Достатъчно е да добавите една трета чаша от 200 мл към 10 литра почва.

Ако добавите по-голямо количество, тогава пепелта ще потисне растежа и развитието на растенията и ще има отрицателен ефект върху самата почва. Ако прекалите с пепелта, почвата започва да пропуска въздух и вода лошо.

В прекомерни количества може също да изгори деликатната коренова система на разсада и по този начин да му навреди.

Когато се използва в правилното количество, дървесната пепел ще донесе само ползи. И всичко това, защото е не само безопасен естествен тор, но и подобрител на почвата и дезинфектант.