За да получите богата реколта от краставици, не е задължително да имате зеленчукова градина или голяма площ земя. Краставиците могат да се отглеждат дори на балкона на апартамент, защото тази култура расте добре в кофи. Важно е да подготвите правилно почвата за засаждане.

За отглеждане на краставици се препоръчват пластмасови кофи, тъй като през нощта металните кофи изстиват, което може да причини прекомерно охлаждане на почвата и кореновата система на краставицата.

Необходими са ви:

  • пластмасови кофи
  • трева
  • почва
  • пясък и оборски тор или компост
  • 1 пластмасова бутилка от 2 л

Направете няколко дренажни дупки на дъното на кофата, за да позволите на излишната вода да се оттича.

Напълнете една четвърт от кофата с трева. При разграждането й ще се отделят полезни вещества, които ще обогатят почвата.

Покрийте тревата с 5 см слой обикновена пръст.

Изсипете малко количество пясък и угнил оборски тор или компост върху почвата.

Следващият слой са 10 см почва. Разбъркайте добре с пясък и оборски тор. Допълнете кофата със слой обикновена почва от 3-5 см.

Тъй като, почвата в кофата изсъхва много по-бързо от тази в откритите лехи, трябва да осигурите постоянно овлажняване на почвата с помощта на капково напояване. За да направите системата за капково напояване, напълнете бутилка от 2 л с вода, завийте добре капачката и направете три дупки с игла. Можете да регулирате скоростта на капковото напояване с помощта на капачката: ако я развиете леко, водата ще започне да тече по-интензивно.

Заровете бутилката в почвата на дълбочина 6-7 см, така че дупките да са ориентирани към центъра на кофата.

Засадете разсада от краставици в центъра на кофата. Необходимите грижи след засаждането ще бъдат минимални, тъй като всички необходими хранителни вещества вече са в почвата.

Това е всиичко, което трябва да напраите за богата реколта от краставици.