НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранете и защитете чесъна: Перата му ще са винаги зелени, а главите...

Подхранете и защитете чесъна: Перата му ще са винаги зелени, а главите големи

0
Подхранване на чесъна за богата и здрава реколта

Освен скилидките чесън, перата също са много вкусни. Те се добавят към салати, гарнитури и други ястия. Но често пожълтяват и сякаш изсъхват – капризите на пролетта не са добри за младите растения. Ето защо днес ще ви дадем няколко ефективни съвета за подхранване на чесъна, така че да е винаги годен и да расте здрав.

Освен от неблагоприятното време, обилните валежи, бедната почва, развитието на чесъна може да бъде повлияно и от лош обмен на кислород на ниво корен.

Няколко съвета за подхранване на чесъна:

Разрохкайте почвата между редовете и добавете малко азот. Препоръчително е да се прилага до юни, особено когато зелената маса и самите глави започнат да растат бързо.

Подхранвайте чесъна с малки количества минерални торове – с разтвор на урея или амониев нитрат.

Разтворете 1 супена лъжица тор в 10 литра вода и напръскайте листата на чесъна.

Можете да си приготвите натурален, екологичен тор от коприва и глухарче. Този разтвор ще подхрани почвата и ще предпази растенията от вредители и болести. Използвайте за листата и корените.

Органичните торове като оборски тор или птичи тор, често се използват от градинарите. Чесънът се развива добре благодарение на тях.

Можете да използвате обикновен амонячен разтвор, за да подхраните и защитите чесъна. Разредете 2 супени лъжици амоняк в 10 литра вода и полейте чесъна в корена. Растенията реагират много добре на този тор. Той ги защитава от лукова муха и гъбички.

Торете растенията при облачно и сухо време.

Торенето на чесъна се извършва през 2 седмици. При сухо и слънчево време за тази цел използвайте разтвор на обикновен минерален тор, но при дъждовно време е по-добре да го торите с тор на гранули, които се разпръснат в редовете с чесън.