НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Естествен и безплатен тор за разсада, по-добър от този от магазините

Естествен и безплатен тор за разсада, по-добър от този от магазините

0
Подхранване на разсада с естествен и ефективен тор

На пазара има изобилие от средства за подхранване на разсада. Но дали са толкова полезни и безопасни, колкото се опитват да ни уверят производителите?

Има едно безплатно средство, което не отстъпва на оборския тор и дори го надминава по отношение на ползите. Този продукт се изхвърля от мнозина като ненужен, смятайки го за обикновен боклук. Има го във всяка къща, особено през зимата. Става въпрос за ненужно пренебрегваните цитрусови кори.

Те съдържат голямо количество витамини от група В, които са необходими за нормалното развитие на растенията. Освен витамини, цитрусовите кори съдържат много калций, магнезий, калий и фосфор. Всички тези вещества са жизненоважни за разсада и градинските култури.

В допълнение към високата хранителна стойност, кората на портокалите и мандарините съдържа етерични масла. Те действат като репелент срещу насекоми.

Важно е да използвате правилно цитрусовия тор. В голяма концентрация може да подкисели почвата, а много зеленчукови култури не харесват това.

Как да го използвате правилно?

Пресни кори могат да се използват за подхранване на разсад и цветя. Достатъчно е на литър гореща вода да използвате кората на цял портокал и две мандарини. Преди да подхраните растенията, оставете отварата да престои за един ден.

Можете също да се запасите с такъв тор. За да направите това, изсушете корите във фурната, смелете ги в кафемелачка или блендер и изсипете готовия прах в стъклени буркани и ги затворете плътно. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

За да подготвите тор за разсад, добавете една голяма лъжица прах на литър вода. Оставя се за един ден и се използва веднага.

Добавете прах от цитрусови кори директно в дупките при засаждане на разсада. Достатъчно е да добавите една супена лъжица.

Ако досега не сте използвали цитрусови кори за подхранване на разсада, време е да го направите!