НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се подхранва почвата, така че разсадът да образува мощна коренова система?

Как се подхранва почвата, така че разсадът да образува мощна коренова система?

0
Силен и здрав разсад, благодарение на кореновата система

Без добре развита, мощна коренова система вегетативната част на растенията няма да се развива и расте нормално. Силните корени са ключът към силен и здрав разсад.

Тайната на мощната коренова система е в общата дължина на корените. Колкото по-дълги са те, толкова по-силно и издръжливо ще бъде растението.

Много често начинаещите, правят следната грешка: започват безсмислено да подхранват разсада с азотсъдържащ тор, за да получат красив зелен растеж. Резултатът е тъжен: листата са сочни и зелени, а корените са тънки и слаби. Подземната част просто не се справя с надземната част, а разсадът естествено започва да се издължава, извива, стъблото изтънява, листата падат.

Известно е, че корените също срещат препятствия по пътя си и ще се опитат да ги заобиколят, като увеличат собствената си дължина. Също така, за да растат корените добре е необходим достъп до чист въздух и дренаж – така че излишната влага да не провокира кислородно гладуване на растенията.

Можете да отгледате здрав и силен разсад, като извършите две прости действия:

Подгответе правилно саксиите за разсада: направете дренажна система, като пробиете дупки в дъното на саксията и положите първия слой от дренажни материали – например парчета пяна, керамични фрагменти, камъни и др. Само експандираната глина е по-добре да не се използва, тя подкислява почвата.

Създайте “препятствия” в почвата, които корените ще се опитат да заобиколят, когато ги срещнат. Използвайки тези компоненти, вие също ще направите почвата рохкава и проветрива. Средства като зеолит, вермикулит, перлит или дори натрошени яйчени черупки (в същото време ще подхранвате земята) ще могат да се справят с тази задача.