НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За богата реколта от картофи, използвайте дървесна пепел!

За богата реколта от картофи, използвайте дървесна пепел!

0
Тор за картофи Осигурява богата и здрава реколта

Защо пепелта може да се използва като тор за картофи? Дървесната пепел е ефективен заместител на калиевите торове за много растения, включително картофите. Балансира киселинността на почвата, осигурява микроелементи и необходимите органични вещества в горния слой и допринася за увеличаване на добива на картофи и подобряване на хранителните им свойства.

Съдържа почти всички основни вещества, необходими за растежа и плододаването, с изключение на азота, който се отстранява при изгаряне на дърва. Калият от пепелта се усвоява добре от растенията, по-добре от всеки друг тор, а съдържащият се в него калциев карбонат се използва за нормализиране на киселинността на почвата: картофите растат добре в почва с pH 5-5,4.

Ако картофите имат недостиг на калий, те стават черни и сапунени при готвене. Това е комплексен тор, който позволява растежа на растенията в един етап и образуването на корени в следващия етап.

Преди засаждане можете дори да поръсите самите картофи с пепел. За 25 кг чувал картофи се използва 1 кг пепел.

Те трябва да бъдат покълнали и разполовени.

Поръсете гнездата с пепел, след което покрийте със слой почва. Едва сега можете да засадите картофите.

Не всяка пепел е подходяща, а само тази от изгаряне на естествена, небоядисана и необработена дървесина. При изгаряне на картонени кутии и хартиени торби борът, който е токсичен за картофите, се пренася в пепелта, а при изгаряне на лъскави списания в нея остават вредни химикали.

Не се препоръчва използването на дървесна пепел, ако pH е над 7,0.

Също така, не се препоръчва използването на пепел от изгарянето на палети.

Пепелта е най-добрият естествен тор за картофи.