НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Постна погача

Постна погача

0

Това е една от най-хубавите постни погачи, а в същото време и една от най-семплите. Можете да я приготвите за всеки повод.

Необходими продукти:

  • 600 мл топла вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 пакетче суха мая
  • 1,5 с. л. сол
  • 100 мл олио
  • 1 кг брашно
  • 150 г маргарин

За намазване:

  • 2 с. л. постна майонеза
  • 2 с. л. разтопен маргарин

Начин на приготвяне:

В малка купа сложете 40 г прясна мая или 8-10 г суха мая. Добавете една супена лъжица захар и 200 мл топла вода. Всичко се разбърква добре, за да се разтворят съставките и се оставя на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.

Изсипете 500-600 г брашно в дълбока купа, добавете една супена лъжица и половина сол и разбъркайте. В средата се прави кладенче и се наливат 400 мл топла вода и 70 мл олио. Разбъркайте бавно, след което добавете активираната мая. Продължете да бъркате.

Постепенно добавете още брашно и продължете да бъркате. Когато тестото стане по-компактно и вече не може да се бърка с лъжица, добавете още малко брашно и омесете на ръка. Месете, докато се поеме цялото брашно от съда и залейте тестото с 30 мл олио.

Прехвърлете тестото в купата и го месете за кратко. Оставете го покрито на топло място за час, за да втаса и да удвои обема си. Прехвърлете го върху леко набрашнена работна повърхност и го омесете внимателно. Отрежете малко парче (150-200 г) и го оформете на топка колкото длан и я оставете настрана – за средата на питката.

Останалото тесто разделете на 10 приблизително равни части. Всяка част оформете на топка. Вземете първата топка, разтеглете я малко с ръце, а след това с точилка. Оставете тази кора (с диаметър около 25-28 см) настрана, след което повторете процедурата с още 4 топки. Разтопете маргарина.

Наредете пет кори една върху друга, като ги намажете с разтопен маргарин. При редене всяка кора изтегляйте леко към краищата на долната кора и притискайте леко с пръсти.

Не мажете последната (5-та) кора. Притиснете леко купчината с дланите си и я оставете настрана върху леко набрашнена повърхност. Повторете процедурата и с останалите 5 топки тесто, така че да се получат 2 купчини с по пет кори.

Когато сте готови с реденето, нарежете двете купчини на 8 триъгълника всяка. Вземете кръгла тава с диаметър 28-30 см, покрийте я с хартия за печене, след което наредете триъгълниците в кръг, така че всеки следващ да покрива предходния до половината.

За да се ориентирате по-лесно при редене, първите осем триъгълника трябва да запълнят половината тава, а останалите осем другата половина. Сложете малката топка тесто в средата.

Покрийте погачата и я оставете на топло да втаса за половин час, през което време ще увеличи обема си. Намажете я със смес от постна майонеза и разтопен маргарин, след което поръсете със семена по избор.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40-45 минути.

Намажете внимателно готовата постна погача с разтопен маргарин и я оставете да изстине.