НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо не бива да говорите лошо за мъртвите?

Защо не бива да говорите лошо за мъртвите?

0
Лошо за мъртвите не бива да се говори по никакъв повод

Всички култури имат правила и ритуали, свързани със смъртта. Не винаги е възможно да се определи точно откъде идват и каква е целта им. Едно от добре познатите изисквания е да не се говори лошо за мъртвите.

Изразът „Да се говори само добро или нищо за мъртвите“ се предава от поколение на поколение.

В древна Гърция някога е имало декрет, забраняващ да се говори лошо за мъртвите. В онези дни се е смятало за опасно да се говори лошо за мъртвите, особено преди да са изминали 40 дни от смъртта. Според някои вярвания обидената душа може да се върне от света на мъртвите и да отмъсти на живите, докато други казват, че “лошите” думи не позволяват на душата да влезе в рая.

Ако разгледаме тази забрана от универсална и морална гледна точка, починалият вече не може да се защити. Важен аспект е уважението към скръбта на близките и приятелите на починалия. От гледна точка на хората, работещи с енергии, тази забрана се обяснява с факта, че енергийната структура на душата е възприемчива към думите за себе си дълго след смъртта. Тъй като, след отделяне от тялото душата се свързва с по-плътната „мъртва“ енергия и получава нейната защита, негативността, изпратена в нейна посока, има тенденция да се връща при човека под формата на здравословни проблеми и финансови загуби.

Езотериката възприема същия подход. Една дума, особено тази, която носи осъждение, има мощна енергия. Отрицателното, “изпратено” към другия свят, се връща при човека в увеличен размер и започва да разрушава здравето и да унищожава успеха.

От религиозна гледна точка е голям грях да се говори лошо за мъртвите. Смята се, че човек няма право да съди другите и след смъртта си ще трябва да отговаря пред Бог за лошите думи, отправени към друг. Също така, всяка душа носи отговорност за действията си в отвъдното и няма смисъл да я осъждаме, когато е на трудния път на пречистване и отговорност за действията си.

Опитайте се да следвате приетите норми, за да не си навредите.