НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА По време на цъфтежа направете това и ще имате богата реколта от...

По време на цъфтежа направете това и ще имате богата реколта от домати!

Грижа за доматите по време на периода на цъфтеж

Вероятно много от начинаещите градинари се чудят каква грижа за доматите да полагат по време на периода на цъфтеж. Всъщност тази задача не е никак сложна.

През този период в основата на стъблото се появяват малки зелени издатини, които са коренови пъпки. Когато цветът им потъмнее до синьо-виолетов, ги засипете с пръст. Тази процедура допринася за развитието на допълнителни корени, благодарение на които растението получава повече хранителни вещества и се развива по-добре.

Разрохквайте почвата около растенията поне веднъж седмично, ако не е покрита с мулч. Можете да я поливате, разхлабвате и покривате с окосена трева. Мулчът поддържа почвата влажна и рохкава.

Ако времето е много горещо, поливайте добре доматите веднъж на 3 дни. Ако времето е по-хладно и влажно ги поливайте веднъж на 4-5 дни. Но не ги преполивайте. Внимавайте водата да не се застоява върху почвата около тях.

Ако отглеждате домати в оранжерия, проветрявайте по-често, защото те не обичат влажния въздух.

Доматите са самоопрашващи се култури. Затова, ако ги отглеждате в оранжерия или парник, където достъпът на насекоми е ограничен, всяка сутрин ги разклащайте леко, така че прашецът от горните цветове да пада върху долните. Тази процедура намалява риска от опадане на цветовете.

Всички азотни торове (оборски тор, инфузия от трева), както и млякото и маята са полезни по време на вегетативния растеж и цъфтеж. Торете доматите веднъж седмично, но не прекалявайте. По-добре е да добавите по-малко тор, отколкото твърде много.

Долните листа на доматите, които докосват земята, трябва да се отрежат. Те трябва да се премахват постепенно, веднъж на 2-3 седмици. Тази процедура помага за намаляване на риска от гъбични заболявания.

Също така, не забравяйте да извършите колтученето навреме, така че всички хранителни вещества да бъдат насочени към развитието на плодовете.

Когато доматите станат достатъчно високи, завържете стъблата им за опори или колове, за да не се огънат и счупят под тежестта на листата и плодовете.

Преглеждайте растенията често. Ако по листата им се появят петна, незабавно ги отстранете и ги подпалете. В периода на цъфтеж извършете 2 третирания с противогъбичен разтвор, като го прилагате листно.

Ако прилагате правилна грижа за доматите, ще се радвате на богата реколта.