НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Знаете ли какво се крие зад постоянната болка в петата?

Знаете ли какво се крие зад постоянната болка в петата?

0
Знаете ли какво се крие зад постоянната болка в петата

За тези, които се борят с постоянната болка в петата, всеки ден може да бъде предизвикателство. Постоянната болка в петата затруднява пътуването, стоенето и ежедневната работа. Ако се борим с този проблем и искаме да улесним живота си, нека видим какво може да причини болка и как можем да се предпазим от нея.

  1. Артрит

Тези, които имат бунион или са имали нараняване на глезена в даден момент от живота си, са по-склонни към артрит. В този случай е най-добре да преминете към по-щадяща ставите диета, за да защитите здравето на ставите си и да предотвратите или намалите възпалението. Яжте риба, соя, по-здравословни масла, череши, броколи, зелен чай, цитрусови плодове, пълнозърнести храни, чесън.

  1. Възпаление на плантарната фасция

Плантарната фасция е здрава съединителна тъкан, която свързва петата и пръстите на краката. Освен това действа като амортисьор, създавайки свод на стъпалото. Повечето болки в краката и стъпалата се причиняват от възпаление на тази съединителна тъкан. Среща се най-вече при тези, които тичат, стоят или ходят много. Можем да лекуваме тази група, като седнем и се разтегнем малко, за да е тренираща и същевременно да не се натоварва. Вземете кърпа, сгънете я, поставете я под краката си и я използвайте, за да съберете краката си. Повторете няколко пъти, след което направете загряване на петите, докато стоите на пръсти.

  1. Стрес фрактура

Най-често се среща при спортисти, тъй като костите им са постоянно изложени на по-големи натоварвания. В резултат на постоянното натоварване на костите се получават т. нар. микротравми. Те обикновено се лекуват по-лесно от нормалните фрактури. Кракът трябва да се щади и наранената част да се фиксира, препоръчва се да се намали възпалението и да се промени тренировъчният план след възстановяване.

  1. Изсъхване на мастните подложки

С течение на времето възглавничките на петите ни изсъхват, така че когато ходим и тичаме, костите на петата са в много по-голям контакт с твърдата земя. Това е втората най-честа причина за болка в петата. В този случай се препоръчва носенето на по-меки обувки със специални стелки.

  1. Възпаление на сухожилията

При едностранен стрес възниква възпаление на обвивките на сухожилията, което води до подуване на обвивките на сухожилията и промени в състава на субстанцията, подпомагаща плъзгането.
Възпалението трябва да се облекчи възможно най-бързо, а след последваща почивка се препоръчва движение и упражнения, за да се предотврати ново възпаление. в този случай се препоръчва повдигане на кърпата, повдигане на краката и петата и почивка.