НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ако по краката ви редовно се появяват отпечатъци от чорапи, тогава трябва...

Ако по краката ви редовно се появяват отпечатъци от чорапи, тогава трябва да знаете това!

0

Какви здравословни проблеми могат да показват видимите отпечатъци от чорапи? Сигурно сте забелязали, че чорапите оставят отпечатъци по краката ви. Това обикновено се случва точно над глезените, когато чорапът е тесен и не е променял позицията си от дълго време, а еластичната лента, която предпазва чорапите от изплъзване, е прекалено стегната.

Ако, от друга страна, отпечатъците от чорапи са част от ежедневието ви, време е да се замислите.

Високо кръвно налягане

В ситуация, в която изпитвате обезпокоително усещане за подуване на краката, причината може да е излишък от лимфа, натрупана в долните крайници. Обикновено не е болезнено. Въпреки това, носенето на чорапи в такава ситуация може да бъде дискомфортно.

Разширени вени

Когато работата на вените на долните крайници е нарушена, те не могат да върнат кръвта към сърцето достатъчно бързо, което може да доведе до болезнено подуване. Това състояние е един от основните фактори, които допринасят за образуването на разширени вени. Как са свързани с това редовно появяващите се следи от чорапи? Следите, които се появяват, може да са сигнал, че притокът на кръв обратно към сърцето е нарушен.

Дехидратация

Ако не се грижите за правилната хидратация на тялото, можете да увредите кръвоносните съдове, което води до натрупване на течност в околните тъкани. В ситуация, в която венозната система е увредена, лимфната съдова система не изпълнява правилно функцията си. Типичните области на натрупване на течности са около ходилата и глезените. Така че, отпечатъците от чорапи, които се появяват около глезените ви, могат да показват, че тялото ви е дехидратирано. Затова се погрижете за правилната хидратация на тялото. Трябва да пиете поне 1,5 литра вода на ден, въпреки че експерти от Световната здравна организация препоръчват да пиете 3 литра вода на ден.

Странични ефекти от приема на лекарства

Някои лекарства могат да причинят подуване на долните крайници. Лекарства като антидепресанти или хапчета за хипертония могат да доведат до подуване на краката. Някои видове контрацептиви, особено естроген-съдържащите противозачатъчни хапчета, могат да допринесат за задържане на вода в тялото и, следователно, до подуване на краката. Подуването най-често изчезва след нощната почивка.

Какво трябва да се направи в такава ситуация?

Неприятното усещане за подуване на краката може да се облекчи чрез:

  • намаляване на количеството сол в диетата
  • сменяйте позицията си често, както и избягвайте продължителното седене и стоене
  • носете удобни обувки с нисък ток
  • погрижете се за правилното телесно тегло

Ако по краката ви има редовно отпечатъци от чорапи, които не изчезват, консултирайте се с лекар. Не забравяйте, че всеки случай е различен и само добре поставената диагноза осигурява ефективно лечение.