НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Фибрите поддържат червата здрави: Ето какво количество на ден е необходимо да...

Фибрите поддържат червата здрави: Ето какво количество на ден е необходимо да консумирате

0
Прием на фибри за добро храносмилане и отлично здраве

Ежедневният прием на фибри е изключително полезен за доброто храносмилане, както и за цялостното здраве. Фибрите са вид растителни въглехидрати, които не се разграждат в тънките черва, а преминават през храносмилателната система почти непокътнати. Има два вида фибри – разтворими и неразтворими.

Замисляли ли сте се защо е важно да ядете зеленчуци? Има нещо, на което зеленчуците са много богати и това е голямото количество фибри, които са полезни за тялото ни. Тази несмилаема част от въглехидратите се намира в различни хранителни продукти и храни.

Според диетолозите препоръчителната дневна доза фибри за възрастни е около 25-30 грама, а храните, които съдържат най-много фибри са пълнозърнестите храни, ядките, кореноплодните, суровите и сушените зеленчуци и плодове. Приемът на препоръчителното дневно количество фибри в организма намалява задържането на храна в червата.

Разтворимите фибри се намират във фасула, варивата и костилковите плодове и неразтворимите фибри се намират в зеленчуците, плодовете с обелка, овесените трици и сушените зеленчуци.

Неразтворимите фибри не се разтварят във вода, но увеличават обема на червата, което позволява по-лесното храносмилане и по-доброто изхвърляне на токсините от тялото. Това може да помогне за предотвратяване на запек и хемороиди.

Разтворимите фибри се разтварят във вода и образуват гел, който забавя времето, през което храната преминава през храносмилателната система, което помага за контролиране на нивата на кръвната захар и намалява риска от сърдечни заболявания.

Недостигът на фибри в диетата причинява проблеми с храносмилането и ако ги приемате в препоръчителното количество, трябва да пиете много вода. Когато фибрите достигнат дебелото черво, те абсорбират вода и други отпадъчни материали и след това, напускат тялото чрез изпражненията. Ако организмът е дехидратиран, изпражненията няма да са редовни и ще бъдат твърди.

Освен факта, че фибрите са полезни за здравето на тялото ни, те също така помагат за поддържане на идеално телесно тегло.

Осем грама фибри на 1000 калории могат да насърчат дългосрочна загуба на до два килограма. Фасулът съдържа много фибри и е полезен за костите, защото съдържа витамин К.

Редовният прием на фибри е наистина важен за нашето тяло. А когато говорим за ползите им, трябва да се подчертае, че помагат за предотвратяване на заболявания на кръвоносните съдове и сърцето, тъй като намаляват усвояването на мазнини и захар. Ето защо, фибрите определено са полезни при някои форми на диабет.

Препоръчително е да включите в диетата си възможно най-много храни, богати на фибри като: плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения.