НАЧАЛО ЗДРАВЕ Диета при хипотиреоидизъм: Ще загубите излишните килограми

Диета при хипотиреоидизъм: Ще загубите излишните килограми

0
Диета при хипотиреоидизъм Ще свалите излишните килограми

С тази диета при хипотиреоидизъм ще загубите излишните килограми. Тя е с високо съдържание на фибри.

Хипотиреоидизмът е нарушение, при което щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони спрямо нуждите на тялото. Това състояние се среща при около 5% от възрастните, но много от нас може дори да не осъзнават, че го имат. Как можем да помогнем, ако щитовидната жлеза не работи правилно?

Хипотиреоидизмът е най-честата дисфункция на щитовидната жлеза, тъй като се среща при приблизително 5% от възрастните жени и 1% от мъжете. Вероятността от хипотиреоидизъм се увеличава с възрастта и е особено висока при хора над 60 години. Това заболяване се среща и при млади хора и деца.

Правилната диета при хипотиреоидизъм е задължителна, тъй като нарушеният метаболизъм ни принуждава бързо да напълняваме. Хормоните на щитовидната жлеза изискват йод, за да развият своя биологичен потенциал. Поради тази причина препоръчителното му количество в диетата трябва да бъде около 150 ug. Това е много важен съвет при съставянето на диета за хора с хиперактивност на тази жлеза.

Диета при хипотиреоидизъм

Именно благодарение на диетата можем да ускорим метаболизма и да допълним дефицитите на много компоненти, необходими на организма в борбата с хипотиреоидизма и да помогнем на тази така важна жлеза. При това заболяване се препоръчва диета, богата на протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс, зеленчуци, плодове и здравословни мазнини.

Количеството калории трябва да бъде правилно адаптирано към начина на живот на пациента. По време на загуба на тегло не трябва да ограничавате количеството калории, които консумирате, защото това също ще забави метаболизма ви и ще доведе до наддаване на тегло. Необходимо е да бъдете физически активни и да използвате знанията на професионален диетолог, за да организирате правилно диетата си.

Смилането на протеини изисква тялото да изразходва възможно най-много енергия. Голямото им количество в храната ускорява метаболизма с до 25%. Поради тази причина щитовидната жлеза обича постно птиче месо, морска риба, телешко, яйца. Достатъчно високият прием на протеини също ще предотврати косопада, който често съпътства заболяванията на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизмът често се свързва с инсулинова резистентност, така че енергията трябва да се осигурява от въглехидрати, които не се усвояват твърде бързо. Благодарение на такава диета глюкозата постепенно навлиза в кръвта, което от своя страна регулира освобождаването на инсулин.

Друг важен елемент в диетата на хората, страдащи от хипотиреоидизъм, е наличието на фибри. Минималното количество е 25 г на ден поради честия запек, от който страдат пациентите. Особено се препоръчват ленено семе, ядки и различни семена, ябълки, круши, зеленчуци, пълнозърнест хляб.

Приемайте нужната доза селен и цинк. Тези елементи улесняват превръщането на хормона Т4 в Т3, който работи по-ефективно в клетките. Дозата от 15 до 25 милиграма цинк и 400 микрограма селен трябва да се допълва с хранителни добавки след консултация с ендокринолог.

Не трябва да забравяте и достатъчното количество полезни мазнини в диетата. Техни отлични източници са зехтин, ленено масло и рибено масло. Супена лъжица здравословна мазнина всяка сутрин стимулира черния дроб да преобразува Т4 в Т3, като ефективно ускорява метаболизма.