НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашен мед от глухарче

Домашен мед от глухарче

0
Мед от глухарче за здрав черен дроб, стомах и жлъчен мехур

Глухарчето е истинска бомба от витамини и минерали, която облекчава възпаления на стомаха и черния дроб, подпомага нервната система и лекува инфекции. Домашният мед от глухарче има много лечебни свойства, така че си струва да го приготвите.

На първо място, той предпазва черния дроб, защото е отговорен за намаляването на нивото на липидите в него. Той, също така, има холеретичен ефект, благодарение на наличието на холин в състава, който също помага за поддържане на правилното функциониране на жлъчните пътища.

Помага и при възпаление на стомаха, черния дроб и жлъчния мехур, а също така, помага при лошо храносмилане.

Медът от глухарче ще донесе облекчение и при ревматични заболявания, а благодарение на диуретичния си ефект помага за прочистването на тялото от токсини.

Подпомага имунната система, действа отхрачващо и овлажнява раздразнената лигавица.

Бомба от витамини и минерали

Зад това многостранно действие на меда стои неговият състав. Той е истинска бомба от витамини и ценни минерали.

Наличието на манган, калий, желязо и фосфор е отговорно за подобряване на работата на храносмилателната и имунната система. Витамините от група В, от друга страна, подпомагат правилното функциониране на нервната система, витамините А, С и D успокояват кашлицата, укрепват имунитета и подпомагат функционирането на костната система.

Медът съдържа и много танини, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Съдържанието на флавоноиди от своя страна намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Аспарагинатът, от друга страна, подпомага мисловните процеси, а инулинът защитава червата.

Освен това, силициевата киселина ускорява заздравяването на рани, а полифенолите намаляват концентрацията на глюкоза.

Мед от глухарче

Мед от глухарче можете да си купите в магазина, но можете да си го приготвите и сами у дома.

За приготвянето му са ви необходими около 500 цвята глухарче (най-добре е да ги наберете в сух, слънчев ден), литър вода, килограм захар и два лимона.

Залейте глухарчетата със студена вода и варете за четвърт час. Оставете за една нощ на хладно място. Прецедете и добавете захар и лимонов сок.

Оставете сместа да заври и варете още два часа на слаб огън, докато се сгъсти.

Изсипете меда в буркани, увийте с кърпа и оставете да престои поне три часа.