НАЧАЛО ЗДРАВЕ Малко известни ранни симптоми на диабет

Малко известни ранни симптоми на диабет

0

Много хора са запознати със симптомите на висока кръвна захар. Има, обаче, ранни симптоми на диабет, за които малцина знаят. Но ако успеем да ги разпознаем навреме, бихме могли да предотвратим появата на диабет.

Ранни симптоми на диабет

Увреждане на зрението

Повечето хора обвиняват възрастта за влошеното си зрение. В много случаи, обаче, диабетът е на заден план. Зрението се влошава, очите са сухи и има лека болка.

Д-р Баум от университета Вандербилт забеляза, че диабетиците са открили, че щом нивата на кръвната им захар се нормализират, зрението им се подобрява.

Сърбеж

Някои новодиагностицирани диабетици са забелязали, че преди това са имали усещане за сърбеж на един от крайниците без анамнеза или симптоми. Обриви, ужилвания и други неща не се виждали, но усещането за сърбеж не е изчезвало.

Промяна в цвета на кожата

Тъмни петна се появяват по врата, лактите или горната част на ръцете. Това са ранни предупредителни признаци, че нивата на кръвната захар може да са твърде високи.

Поради високото ниво на инсулин, растежът на кожните клетки, които образуват меланина, пигментите в кожата, се увеличава.

Внезапна загуба на слуха

Въпреки че, това е естествено с времето, но в повечето случаи е и един от ранните, неразпознаваеми симптоми на диабета.

Учените и лекарите смятат, че диабетът причинява увреждане на нервите във вътрешното ухо, което води до загуба на слуха. Според изследване, диабетът причинява загуба на слуха при 30% от пациентите.

Хъркане

Пълното потвърждение по отношение на този симптом все още не е 100%, но може да е една от основните връзки между хормоните на стреса и кръвната захар. Половината от диабетиците тип 2 страдат от проблеми с дишането по време на сън, разкри д-р Усама Хамди.

Според скорошно канадско проучване 23% от пациентите с анамнеза за хъркане са били диагностицирани с лек до умерен диабет.

Препоръчително е поне веднъж годишно да ходите на преглед при лекар. Само по този начин можете да се предпазите от много болести.