НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ако искате буйно цъфтящо мушкато, не допускайте тези грешки при отглеждането му

Ако искате буйно цъфтящо мушкато, не допускайте тези грешки при отглеждането му

0

Мушкатото е най-популярното балконско растение, а много хора смятат, че е и най-малко взискателното. Но при неправилно поливане на мушкатото, листата пожълтяват много бързо, а цветовете загиват.

Правила при поливане на мушкатото:

Мушкатото изисква редовно поливане. Ако не го поливате достатъчно, листата и цветовете могат да изсъхнат. Може да се наложи да се полива дори в дъждовни дни. Поради структурата на храста дъждовната вода може дори да не достигне почвата.

Донякъде противоречо на предишното, но мушкатото не обича преполиването. Застоялата вода води до загниване на корените. Струва си да сложите дренажен слой на дъното на саксията.

Най-добре е да го поливате сутрин или вечер. Ако се полива през деня, на жаркото слънце, листата на растението ще изгорят.

Точното време е важно. Мушкатото се чувства най-добре, когато горният един сантиметър почва е изсъхнал, преди да се полее отново. Водата трябва да се доставя директно до основата на растението, така че, корените да могат да я абсорбират правилно.

Мушкатото не обича студена вода. Ако поливате със студена вода, растението може да се разболее и листата му да пожълтеят.

Мушкатото е чувствително към твърда вода. Твърдата вода има високо минерално съдържание, което може да се натрупа в корените на растенията и да ги повреди. Използвайте дъждовна вода за поливане, ако е възможно.

Високата влажност е вредна за здравето на мушкатото и може да насърчи развитието на гъбични заболявания. Ако по горната част на листата се появят жълти петна и в същото време пръстеновидни кафяви кръгове в долната част на листата, може да сте сигурни, че вашето растение се е разболяло от гъбично заболяване.

При неправилно поливане на мушкатото рискувате листата да пожълтеят и цветовете да опадат.