НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Без вредители и болести: Съвети и трикове за здрави, едри и сладки...

Без вредители и болести: Съвети и трикове за здрави, едри и сладки ягоди

0
Богата реколта от ягоди само с няколко прости съвета

Здравата и богата реколта от ягоди зависи пряко от качеството на почвата, метеорологичните условия, навременното торене и обилното поливане. Ще говорим за всичко това в нашата статия.

Мулчиране

За богата реколта от ягоди, мулчирането е просто жизненоважна процедура. Мулчирането помага в борбата с плевелите в редовете, които от своя страна имат много пагубен ефект върху реколтата, тъй като отнемат така необходимата влага за ягодите. Друг важен плюс от мулчирането е задържането на влага в почвата, особено при сухо време, което също е много важно за ягодите. Освен това, благодарение на мулчирането, плодовете, които са узрели, винаги ще бъдат сухи и чисти.

Мулчирането се извършва след прилагане на торове и обработка на почвата, като разхлабване. За мулчиране се използват найлон, слама, различни торфени смеси, окосена трева и дори картон.

Поливане

Ягодите просто обичат влагата и затова тя трябва да бъде в достатъчно количество за узряването на големи плодове. Компетентното поливане ще ви помогне в това. Много градинари смятат, че след прибиране на реколтата от ягоди вече не е необходимо да се поливат толкова често, а това е погрешно. В крайна сметка, именно в средата на лятото ягодовите храсти започват да подготвят цветни пъпки за следващата година и ако няма достатъчно влага, реколтата през следващата година ще бъде оскъдна. Ягодите трябва да се поливат през цялото лято поне веднъж седмично.

Капковото напояване е най-подходящо за ягодите. Благодарение на този метод влагата достига директно до кореновата система. И плевелите няма да получат допълнителна влага. Излишната влажност също е много вредна за ягодите. Градинарите препоръчват поливане около веднъж седмично, а по време на цъфтежа и узряване – веднъж на всеки пет дни. Поливането се извършва рано сутрин или вечер. Количеството вода за поливане е приблизително 0,5 л на един корен.

Подхранване

Ягодите трябва да се торят поне три пъти на сезон и винаги след дъжд или поливане.

Първото торене се извършва през пролетта, след почистване на храстите от сухи листа и разхлабване. Ягодовите храсти се поливат с разтвори на карбамид (1 чаена лъжичка на 10 литра вода) или инфузия на лопен (2 чаши на 10 литра вода). Трябва да използвате 1 литър тор на храст.

Второто подхранване се извършва по време на периода на цъфтеж. Необходимо е да се направи разтвор на азот, фосфор и калий (1 супена лъжица на 10 литра вода). Използвайте 1 литър на храст.

Третото подхранване се извършва след цъфтежа – със суперфосфат (2 супени лъжици) се комбинират с пепел (0,5 чаша) и се разреждат в десет литра вода – 1 литър на храст.

Борба с вредители и болести

За да предотвратите появата на болести и вредители, се препоръчва почвата да се третира с 1% разтвор на меден сулфат.

Срещу охлюви можете да използвате вар или пепел, като ги поръсите около храстите. Инфузиите от лук и чесън също са се доказали като ефективни.

Не забравяйте, че веднъж на всеки три години трябва да сменяте мястото на ягодите, за да намалите риска от появата на болести.

Отстраняване на ластуни и листа

Трябва да се помни, че ягодите използват много енергия за растежа и развитието на ластуни и прекомерния брой листа. През пролетния период е по-добре да премахнете ластуните, а по време на образуването на плодовете можете да намалите листата. На един храст можете безопасно да отрежете до една трета от излишните листа. Това ще помогне да бъдат по-активно изложени на слънчева светлина, плодовете ще бъдат по-сладки и ще узреят по-бързо.

Когато подготвяте растенията за есенно-зимния период, не забравяйте да отрежете напълно листата и да премахнете всички мустаци с изключение на един (мустаците ще дадат плод още през следващата година), ако не са необходими за възпроизвеждане. Преди първите слани ще пораснат нови силни листа, което ще им позволи да презимуват по-добре и бързо да се възстановят и пораснат през пролетта.