НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ако искате едри, здрави и вкусни домати, ето какво да направите!

Ако искате едри, здрави и вкусни домати, ето какво да направите!

0
Грижи за доматите Гаранция за едри и сладки плодове

Правилните грижи за доматите са гаранция за богата реколта от едри и сладки плодове. Ето кои са те.

Много светлина

Доматите трябва да се засаждат на места, където ще получават достатъчно слънчева светлина. Най-добре се чувстват на склонове с южно изложение, които са защитени от студени ветрове.

Правилно поливане

Доматите трябва да се поливат правилно. Не забравяйте, че влажността на почвата под доматите трябва да бъде висока – най-малко 85%, но влажността на въздуха трябва да остане около 50-60%. За оптимален ефект поливането трябва да е рядко, но обилно. Но преполиването също не е добро – твърде много влага ще направи доматите по-воднисти и следователно по-малко сладки.

Манган

Ако обичате по-сочни домати, можете да ги поливате с разтвор на манганова основа (2-3 г на 10 литра вода) през периода на цъфтеж.

Топла вода

Желателно е доматите да се поливат само с утаена, топла вода с температура между 23 и 24°C. Би било добра идея да добавите малко тор, компост или зелена трева към престоялата вода за домати.

График на торене

Торенето на доматите трябва да започне на ранен етап и след това, да се направи почивка, докато се образуват завръзи. Въпросът е, че излишъкът от азотни торове може да забави този процес. Но, когато завръзите вече са се развили, можете да ги използвате. Можете да добавите 4 капки йод към всяка кофа с вода за поливане. Прилагането на този разтвор веднъж седмично ще помогне на вашите домати да станат по-големи и да узреят малко по-рано.

Дървесна пепел

За да са по-сладки доматите, опитните градинари препоръчват подхранване на растенията с разтвор на основата на пепел (1 чаша пепел на 10 л вода) през целия сезон. Използвайте половин литър разтвор за всеки корен.

За да не се разболеят доматите по време на растежа на зелената маса, напръскайте ги с разтвор, приготвен от 1 супена лъжица сода за хляб, 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица сапун и 3 таблетки аспирин, натрошени в топла вода – всички съставки за 5 литра вода. Пръскайте доматите веднъж на всеки три седмици.

Ако полагате правилни грижи за доматите, ще се радвате на здрава и богата реколта.