НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За да не пожълтяват листата на краставиците и да не загниват корените,...

За да не пожълтяват листата на краставиците и да не загниват корените, пригответе тази смес!

0

За пръскане на краставиците използвайте домашна отвара от люспи от лук! Листата няма да пожълтяват и корените няма да гният.

В миналото хората не са имали възможност да купуват торове или разтвори за защита от болести и вредители, затова са ги приготвяли от съставките, които са имали под ръка. Химическите продукти имат бърз ефект, но са вредни за здравето. Вместо това, използвайте безопасно и органично средство – люспи от лук.

Не само ще защитите растенията, но и ще увеличите добива. Отварата от люспи от лук съдържа всички необходими елементи за растеж. Разтворът помага за премахване на патогенната микрофлора от почвата и ускорява възстановяването на растенията. Отварата спомага за стимулиране на растежа на растенията и повишаване на устойчивостта към болести и вредители.

Как да използвате люспите от лук за за пръскане на краставиците?

Ако листата са пожълтели

Сварете няколко шепи люспи от лук в 10 литра вода за 5 минути. Оставете отварата да изстине, след което разредете 2 литра от разтвора в кофа с вода. С получения разтвор полейте или напръскайте краставиците сутрин или късно вечер. Люспите от отварата могат да се използват като мулч.

При паяжинообразни акари

200 г люспи се запарват в кофа вода за 5 дни. Прецедете разтвора преди употреба и третирайте растенията три пъти, на всеки 5 дни.

При листни въшки

Напълнете половин кофа с люспи от лук, залейте с вряла вода и оставете за 24 часа. Преди употреба, приготвеният разтвор се разрежда с чиста вода в съотношение 1 към 2. Тази инфузия е ефективна и срещу нашествието на колорадски бръмбар по патладжани и картофи.

При ябълкови червеи

Напръскайте дърветата с инфузия, след като са прецъфтели. Третирайте ги 4 пъти месечно.

Като тор

10 г люспи се заливат с 5 литра вряла вода.

За съхранение на плодове и зеленчуци за зимата

Поръсете люспите върху плодовете на слоеве. Поставете плодовете в полиетиленова торбичка и я завържете.