НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Успешен метод за вкореняване на рози

Успешен метод за вкореняване на рози

0

Розите са красиви и уханни цветя, които могат да украсят всяка градина. Но как да получите нови растения от резници, без да харчите пари за посадъчен материал? Споделяме ви прост и ефективен начин за лесно вкореняване на рози в обикновена пластмасова бутилка.

Ще имате нужда от:

  • резник от роза
  • пластмасова бутилка
  • керамзит и рохкава почва

Процедура:

Отрежете резника с остър, дезинфекциран инструмент. Отстранете долните листа и оставете само два отгоре. Запечатайте горния разрез на резника с разтопен восък от запалена свещ. Това ще предотврати загубата на вода чрез изпаряване и ще насърчи образуването на корени.

Подгответе дъното на пластмасова бутилка, в основата на която сте направили няколко дренажни дупки с помощта на горещ пирон.

Засадете резника до нивото на листата в бутилката, напълнена първо със слой керамзит, а след това с рохкава почва. Внимателно натиснете почвата около него, за да го закрепите. Полейте резника с вода с температурата на въздуха отвън.

Покрийте с предварително изрязания връх на бутилката, за да създадете парников ефект за резника.

Поставете бутилката на светло и топло място, но не на пряка слънчева светлина.

Идеалната температура е между 22 и 25°C. Ако е по-ниска, резникът няма да се вкорени, а ще изгние.

Периодично проверявайте състоянието на резника и го поливайте, ако е необходимо. След 3-6 седмици трябва да се появят първите нови корени и листа.

След това, можете да го извадите от бутилката и да го засадите в по-голяма саксия или направо в градината.

Сега можете да повторите процеса с други любими сортове рози, за да ги размножите и да се насладите на прекрасните им цветове.

Това е успешен метод за лесно вкореняване на рози.