НАЧАЛО ЗДРАВЕ Сухата кожа може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем

Сухата кожа може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем

0
Суха кожа може да се наблюдава при пациенти с цироза

Изключително суха кожа може да се наблюдава, особено при пациенти с цироза на черния дроб. Такава кожа понякога се нарича пергаментова кожа. Защо сравнението с пергамент? Кожата е толкова суха, че прилича на хартия. Тя е тънка и набръчкана. Тя показва разширяването на кръвоносните съдове, разговорно наричани “паяжини”.

Такава промяна във външния вид на кожата може да се наблюдава на шията, гърдите, гърба, бузите и ръцете.

Други симптоми на болен черен дроб освен суха кожа:

  • слабост и умора
  • сънливост
  • гадене
  • липса на апетит
  • мускулни болки
  • бледожълти изпражнения
  • по-тъмен цвят на урината

Черният дроб е орган, който няма инервация, така че много често, когато започне да отказва, не усещаме категорични симптоми. За съжаление, последствията от това могат да бъдат много сериозни за здравето и дори живота ни. Има обаче някои фини признаци, които могат да ни предупредят като например така наречената пергаментова кожа.

Как да забележите първите симптоми на неправилно функциониране на черния дроб?

Може да не усетим симптомите на лошото му здраве в продължение на няколко години. Много хора разбират за това, когато е твърде късно или когато болестта вече е в напреднал стадий.

Черният дроб няма сензорна инервация, така че ако функцията му се наруши, ние не усещаме никакви предупредителни сигнали за много дълго време.

Черният дроб има много голям резерв, особено при хронични вирусни или заболявания, свързани с приема на голямо количество алкохол и могат да минат години, дори десетилетия, преди да се появят първите симптоми.

Когато започнат да се появяват първите симптоми, често е трудно да ги разпознаем и да ги свържем с този орган. И това е така, защото те се появяват върху кожата. Поради това, пациентът може да подозира, че страда от алергия или че използва неправилна козметика за тялото.

Продължителният сърбеж може да е първият предупредителен знак. Този симптом най-често се появява първо при проблеми с черния дроб. В по-късните етапи може да се появи еритема от вътрешната страна на ръцете и краката, разширение на вените около пъпа или така наречената пергаментова кожа.