НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Домашен спрей за премахване на акари и петна от матрака

Домашен спрей за премахване на акари и петна от матрака

0

Смяната на чаршафите и поддържането на леглото чисто са от съществено значение, за да избегнете натрупването на акари и мъртви клетки, които представляват заплаха за нашето здраве. Но колко внимание обръщате на матрака? В тази статия ще ви кажем как да си направите домашен спрей за почистване на матрака.

Всяка вечер нашите мъртви кожни клетки се натрупват на леглото заедно с мръсотията, създавайки перфектна среда за размножаване на прахови акари. Тези микроскопични организми са вредни за нашето здраве, особено за тези на астматици и страдащи от алергии.

Смяната на спалното бельо не е достатъчна, за да се предотврати натрупването на акари върху матрака. Следователно редовното почистване е задължително.

Пригответе домашен спрей за почистване на матрака, като използвате рецептата по-долу.

Необходими съставки:

  • 250 мл вода
  • 250 мл оцет
  • 8 капки етерично масло от евкалипт
  • 8 капки етерично масло от лавандула
  • 8 капки етерично масло от мента

Изсипете водата и оцета в бутилката, след това добавете етеричните масла и разклатете, за да смесите съставките.

Напръскайте матрака и оставете да действа няколко часа. Оставете да изсъхне напълно, преди да поставите чаршафите обратно.

Оцетът има естествени дезинфекциращи свойства и помага за парфюмирането на тъканите. Евкалиптовото масло има почистващи свойства и благоприятен ефект върху кожата. Маслото от лавандула има антибактериални свойства и ароматът му стимулира съня, докато маслото от мента е много ефективен естествен репелент.