НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да предотвратите развитието на атеросклероза

Ето как да предотвратите развитието на атеросклероза

0
Как да разпознаем атеросклерозата Кои са симптомите

Как да разпознаем атеросклерозата и как да предотвратим развитието й? Атеросклерозата е заболяване на кръвоносните съдове, което възниква в резултат на натрупване на мастни отлагания (плаки) по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Това натрупване може да доведе до удебеляване и втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, което може да доведе до стесняване или пълно запушване на кръвоносните съдове.

Атеросклерозата може да засегне всеки кръвоносен съд в тялото, но най-често засяга артериите на сърцето, артериите, които захранват мозъка, артериите, които захранват бъбреците, и артериите в краката. Ако не се лекува, атеросклерозата може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност и гангрена на крайниците.

Факторите, които допринасят за развитието на атеросклероза, включват: високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол в кръвта, затлъстяване, диабет, тютюнопушене и генетична предразположеност. Лечението на атеросклерозата обикновено включва промени в начина на живот (като здравословна диета и упражнения), лекарства за контрол на кръвното налягане и холестерола, а в някои случаи и операция.

Симптоми на атеросклероза

В ранните стадии на атеросклерозата обикновено няма симптоми. Въпреки това, с напредването на заболяването притокът на кръв се ограничава и могат да се появят симптоми. Симптомите на атеросклерозата зависят от това кои кръвоносни съдове са засегнати и колко силно са стеснени или запушени.

Симптомите могат да бъдат болка в гърдите, задух и инсулт. Някои хора също имат проблеми с бъбреците, червата и краката.

Как да разпознаем атеросклерозата?

Първите признаци на стесняване на артериите могат да бъдат разпознати по болката и схващането на мускулите на краката при студ, при по-продължително ходене и по-голямо физическо натоварване. В покой и топло помещение тези оплаквания не се проявяват.

Атеросклерозата може да се разпознае и по външния вид на кожата. Поради намаленото кръвоснабдяване кожата не получава достатъчно храна и кислород и става бледа и суха. Ноктите също стават бледи. Атеросклерозата се проявява и чрез изтръпване на главата и лицето, главоболие, болка зад гръдната кост. Когато се наблюдават тези признаци, трябва да се провери състоянието на кръвоносните съдове.

Диагнозата се поставя с доплер и ултразвуков цветен доплер. Първоначалното стесняване на артерията може да се лекува с различни лекарства и подходяща диета.

Лечението на атеросклерозата зависи от тежестта на заболяването и вида на засегнатите кръвоносни съдове. Като цяло лечението на атеросклерозата включва комбинация от промени в начина на живот, лекарства и в някои случаи хирургична намеса.

Няколко метода за лечение на атеросклероза:

  • Здравословните хранителни навици, редовната физическа активност и спирането на тютюнопушенето могат да помогнат за предотвратяване на прогресирането на атеросклерозата.
  • Препоръчва се балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и нискомаслени млечни продукти.
  • Обикновено се предписват лекарства за намаляване на риска от инфаркт и инсулт, понижаване на холестерола в кръвта, понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на кръвни съсиреци. Важно е да следвате инструкциите на лекаря и да приемате редовно предписаните лекарства.
  • В някои случаи може да са необходими хирургични процедури за лечение на атеросклерозата. В зависимост от вида на засегнатия кръвоносен съд могат да се извършат операции като ангиопластика или байпас (създаване на алтернативен път за кръвния поток).

Атеросклерозата е заболяване на кръвоносните съдове и някои природни средства дават невероятни резултати.