НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Съвети и трикове за предотвратяване появата на мухъл по повърхността на почвата...

Съвети и трикове за предотвратяване появата на мухъл по повърхността на почвата в саксиите

0

Мухъл по почвата в саксиите може да се появи заради прекомерна влажност. Белезникавата плесен върху почвата е често срещан проблем, особено през студения сезон, който изисква бързи действия. Тъй като, плесента може не само да се разпространи по растението и да го повреди, някои видове мухъл са опасни за собственото ви здраве. Невидимите спори попадат във въздуха и по този начин в дихателните пътища.

Мухъл по почвата в саксиите:

Идентифицирайте плесента

Не винаги става въпрос за мухъл, когато върху почвата се образува белезникаво покритие. При определени обстоятелства, това може да са просто варовикови отлагания от водата за поливане. Те остават, когато водата на повърхността се изпари. Остатъците от варовик могат да бъдат разпознати по това, че са твърди и ронливи. Те са чисто естетически проблем и могат лесно да се почистят.

Ако чешмяната вода е много твърда, можете да предотвратите образуването на варовик, като преварите водата и я оставите да изстине преди това.

От друга страна, ако повърхността е мека и мъхеста, това е плесен. Просто изстъргването на горния слой на почвата тук не е достатъчно. Невидимият мицел на мухъла достига дълбоко във вътрешността на почвата.

Домашни средства за борба с плесента

Ако почвата е силно засегната от мухъл, растението трябва незабавно да се пресади.

Поставете го навън, така че спорите на мухъла да не попаднат във въздуха в стаята.

Премахнете по-голямата част от почвата за саксии от корените, но не цялата. Спокойно можете да изхвърлите плесенясалата пръст върху компоста или в битовите отпадъци, там тя няма да причини никакви щети.

Сега почистете саксията. Измийте я с денатуриран алкохол или оцет.

Пресадете растението в нова почва. През есента и зимата, когато растенията не се развиват толкова много, но са във фаза на покой, корените могат да се отрежат малко с чиста ножица преди засаждане. Това предотвратява разпространението на мухъл по растението.

Мухълът се причинява от прекомерна влага.

Следните съвети и трикове предотвратяват развитието на мухъл:

  • Преди поливане проверете дали горният слой почва е наистина изсъхнал.
  • Препоръчват се саксии с дренажни отвори и чинийки. За да не се отмие пръстта през дренажния отвор, покрийте го с филтър за кафе или парче плат.
  • Растенията, които се нуждаят от малко вода, най-добре е да се поливат в чинийката. Почвата постепенно абсорбира водата, без да се намокри прекалено.
  • Полезен е и дренажен слой от експандирана глина на дъното на саксията. Един пръст широк слой керамзит, преди да напълните саксията с почва, е достатъчен за добър дренаж на излишната вода.
  • Не забравяйте редовно да пресаждате цветята. След като почвата се „утаи“, водата вече не може да се оттича правилно и се натрупва на повърхността.
  • Ако поръсите птичи пясък върху почвата за саксия, вие насърчавате изпаряването на повърхностната вода. Това също намалява риска от развитие на мухъл.

Предпазни мерки

  • Простото поръсване на птичи пясък върху формата няма да направи абсолютно нищо. Мухълът продължава да расте под слоя пясък.
  • Когато премахвате старата почва, внимавайте да не повредите корените. Пълното премахване на земята е излишно.
  • Не добавяйте фунгицид или други домашни средства за борба с мухъл във водата за поливане. Съществува риск такива средства да убият не само мухъла, но и растението.
  • Не е препоръчително и обтриването на корените с денатуриран спирт или оцет. Това ще увреди растенията повече от всеки мицел.

С тези съвети вашите стайни растения ще бъдат добре въоръжени срещу развитието на мухъл в бъдеще.