НАЧАЛО ЗДРАВЕ Стафидите са чудо за жените: Колко на ден да ядете и за...

Стафидите са чудо за жените: Колко на ден да ядете и за какво помагат?

Ползи от стафидите за жените след петдесет години

Стафидите не са просто здравословно лакомство или съставка за печива. Невероятните ползи от стафидите за нашето тяло не са за подценяване и най-вече за жените над петдесет години.

Стафидите се делят по размер и цвят, но веществата, които се съдържат в тях са горе-долу еднакви.

Полезни са за всички.

Те са буквално заредени с важни хранителни вещества, източник са на енергия, но също така и на фибри, витамини и минерали: калий, калций, магнезий, но също и бор. Благодарение на фибрите, те помагат за оптимизиране на храносмилането и могат да действат и като средство против запек. За тези цели можете да ядете стафиди, но и да ги накиснете в обикновена питейна вода и да пиете само течността. Защото водата с вещества от стафидите достига по-добре до съдържанието на храносмилателния тракт.

Калият, съдържащ се в стафидите, помага за регулирането на течностите в тялото, но също така е важен за функцията на нервите и мускулите, а магнезият действа по същия начин. Стафидите също съдържат желязо, което е важно за образуването на червени кръвни клетки и оксигенацията на кръвта. Както може би се досещате, калцият е важен не само за зъбите, но и за костите. За костите и оптимизирането на кръвосъсирването помагат и витамините С, К и някои от В групата, които също имат отношение към нервната система и метаболизма.

Защо стафидите са чудесни за жените над 50 години?

Като цяло, може да се каже, че за човешкото тяло има големи ползи от стафидите. Те имат положителен ефект върху настроението, срещу умора и дори депресия. Стафидите също влияят на нивата на хормоните, което може да бъде особено важно за жените в и след менопаузата. Стафидите определено са полезни и за по-възрастните мъже. В някои страни са част от любовни напитки или ястия за младоженци. Те обаче са богати и на естествени захари, така че, въпреки че са здравословна храна, не трябва да прекалявате с консумацията им. Имайте това предвид, особено ако следите енергийния си прием.

Колко на ден да ядете?

Въпреки че са сравнително калорични благодарение на захарите, важните от хранителна гледна точка вещества ги правят подходящи не само за спортисти. За много активни хора и спортисти се препоръчва максимална дневна доза от 50 г стафиди. Препоръчителната дневна доза за останалите е около 30 г, което може да бъде от 8 до 10 стафиди, но разбира се това зависи от размера им. Следователно можете просто да се ориентирате по теглото на опаковката и да измерите дозата според нея.