НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Предотвратете усукването на листата на доматите: Ето какво трябва да знаете

Предотвратете усукването на листата на доматите: Ето какво трябва да знаете

Усукани листа на доматите се появяват по ред причини

Много градинари се сблъскват с този проблем. Днес ще разберете причините за усукани листа на доматите.

Важно е да можете да ги идентифицирате и елиминирате навреме, за да спасите реколтата си.

Причини за усукани листа на доматите:

Недостиг на светлина

Ако разсадът не получава достатъчно светлина, тогава листата, опитвайки се да намерят по-голямо количество светлина се извиват. Освен това, има допълнителни сигнали: издължени, слаби стъбла и бледи листа.

Въпреки това, можете да спасите доматите, като ги преместите на добре осветен перваз на прозореца или като инсталирате допълнително осветление – фитолампи.

Температурата е твърде ниска

Поради твърде ниската температура в помещението, където се намира разсадът, листата му започват да се извиват. За да се избегне това, разсадът трябва да се отглежда при температура от +23…+26 градуса.

Липса на влага

Когато липсва вода, листата на доматите започват да се спасяват – те се навиват, така че течността да се изпарява възможно най-малко. Растенията се опитват да намалят площта на изпаряване на водата.

Този проблем може да бъде решен чрез редовно поливане.

Набор от грешки

Например, разсадът от домати е на южния перваз на прозореца, където пролетното слънце грее ярко, а отдолу има радиатор, който добавя още повече топлина. Освен това, не се извършва редовно и обилно поливане.

За да предпазите разсада от това явление, трябва да наблюдавате температурата в помещението и общото състояние на доматите.

Недостиг на фосфор

Ако доматите нямат достатъчно фосфор, тогава листата им започват да се извиват, а отдолу придобиват лилав цвят. За да разрешите този проблем, трябва да добавите фосфорен тор в почвата.

Очевидно това усукване на листата на доматите не е толкова голям проблем. Познавайки причината, можете да я елиминирате.

Не трябва да се притеснявате, ако листата не са се развили, новите вече ще растат нормално и равномерно.