НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Сладко от ягоди по нова рецепта: Плодовете остават цели и запазват цвета...

Сладко от ягоди по нова рецепта: Плодовете остават цели и запазват цвета си

Ягодово сладко по нова рецепта Плодовете остават цели

Рецепта за ягодово сладко, достойно за най-апетитните и атрактивни десерти ви предлагаме днес. Ще ви спечели дори с външния си вид. Заслужава си да бъде приготвено от всяка домакиня.

Необходими продукти:

  • 600 г меки ягоди
  • 1,2 кг по-твърди ягоди
  • 1,3 кг захар (+/-)
  • 80 г коняк или водка

Начин на приготвяне:

Измийте старателно ягодите, като ги оставите да се накиснат в студена вода за 5 минути. След това, ги изплакнете още веднъж и ги оставете да се отцедят.

Започнете да почиствате ягодите от дръжките и да избирате най-красивите плодове. Сложете ги в купа, а по-меките – в тенджера.

Пасирайте малките и меки ягоди. Поставете тенджерата на среден огън.

През това време накиснете целите ягоди в чаша с коняк и отрежете дръжките. Благодарение на тази процедура ягодите ще запазят по-добре формата си и няма да омекнат много по време на готвене.

Когато ягодовото пюре заври, разбъркайте и оставете да поври още 5 минути на слаб огън без капак. Не забравяйте да го разбърквате от време на време.

Можете да добавите захарта. Разбъркайте.

След това, добавете целите ягоди и разбъркайте още веднъж. Варете големите ягоди за 10 минути на слаб котлон, а ако вашите са по-малки, ги варете за 7 минути. Изключете котлона и оставете ягодите да изстинат напълно. Оставете ги за една нощ.

На следващия ден започнете втория етап на варене. Кипнете ягодите, намалете огъня и ги варете 7 минути.

Можете да премахнете пяната или да я оставите.

Ето и консистенцията на сладкото в охладен вид (след втория етап на варене):

Едва след като изстине за втори път, изсипете сладкото в стерилизираните буркани и ги затворете с капачките. Приберете ги в килера и се наслаждавайте на вкусното ягодово сладко с голямо удоволствие през зимата!