НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Доматите, чушките и краставиците няма да боледуват, ако ги поливате с този...

Доматите, чушките и краставиците няма да боледуват, ако ги поливате с този домашен разтвор

В тази статия ще споделим с вас рецептата за най-добрият тор за домати, чушки и краставици, след прилагането на който те веднага ще започнат да растат активно и няма да се разболяват.

Ако сте забелязали, че някои от вашите култури просто не се развиват, тогава след този тор ще видите подобрения в рамките на няколко дни. Те ще започнат да растат бързо и ще образуват завръзи.

Има няколко причини, поради които доматите, пиперът и краставиците не растат след разсаждане в градината или оранжерията:

Ако температурата падне под 8-10°C, краставиците и доматите просто спират да растат.

Нередовното поливане, както и сушата са много вредни за културите от домати и пипер. Те обичат водата, особено през вегетационния период. Например, ако не поливате краставиците, когато имат нужда, тогава плодовете ще са с горчив вкус. Но и доматите няма да образуват нови завръзи, а съществуващите просто ще опадат.

Третата причина е недостигът на макро и микроелементи, въпреки факта, че спазвате първите две правила. И за да не се стига до тук или дори да се случи, винаги приготвям много ефективен разтвор.

За да приготвите разтвора, имате нужда от дървесна пепел. Пепелта подобрява качеството на киселата почва, ако е била подкислена. Алкализира я и помага на микроорганизмите в почвата да разграждат по-бързо органичната материя, ако тя е била предварително подобрена с торове. Помага в ефективната борба срещу много вредители и различни инфекциозни болести по растенията.

Най-добрият тор за домати, чушки и краставици

Необходими са ви:

  • 1 чаша дървесна пепел
  • 10 л вода

Забележка: Прилагам този тор или по време на разсаждането на домати, чушки и краставици, поставяйки го в дупката, или вече, когато подхранвам културите след около 7-10 дни след засаждането.

Смесете водата и пепелта много добре и оставете разтвора в продължение на няколко дни.

Отново се разбърква добре и с него се поливат растенията в корена върху своевременно навлажнена почва. Средно половин литър разтвор на дървесна пепел се използва за един корен.

Поливам всичките си доматени храсти, за да получа богата и красива реколта. Пепелта съдържа около 17-18% калциев карбонат и 16% калциев силикат, което помага на растенията да абсорбират различни витамини от почвата, както и калциев сулфат, калциев хлорид и много други минерали, които им помагат да растат бързо и активно и най-важното – да не се разболяват.