НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пръскайте краставиците с този разтвор, за да растат бързо и без болести!

Пръскайте краставиците с този разтвор, за да растат бързо и без болести!

Разтвор за краставици Подхранва ги и ги предпазва от болести

Веднага след засаждането краставиците се третират с разтвор на кисело мляко и малко количество калиев перманганат (0,3 г на 10 литра вода). Този разтвор за краставици ги подхранва и предпазва от болести.

Торовете и последващите третирания за борба с вредителите се прилагат на 15-дневни интервали:

  • Отвара от лукови люспи (500 г люспи се заливат с вода и се оставят да се запарват 24 часа, след което се довеждат до точка на кипене, охлаждат се и се разреждат с вода в съотношение 1:10).
  • Отвара от змийско мляко (500 г листа се запарват във вода за 3 дни, след което разтворът се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:15).
  • Разтвор за краставици от кисело мляко или аскорбинова киселина (1 таблетка на 5 литра вода).

Поливането и подхранването на краставиците се извършва най-добре вечер, след залез слънце. Не забравяйте, че след често поливане почвата ще стане много плътна, което ще попречи на малките корени да имат достъп до хранителни вещества.

Ето защо се препоръчва да се добавят хумус, торф, дървени стърготини и окосена трева около краставиците няколко пъти през сезона. След сеитбата върху главния корен ще се образуват нови фини смукателни нишки, а растението ще получи и допълнителна доза хранителни вещества.

За да получите здрава и богата реколта от краставици, трябва редовно да ги торите.

Торът от хляб е най-подходящ за целта. Приготвя се много лесно. Просто напълнете 2/3 от кофа с кори от черен хляб, залейте ги с вода и поставете тежест отгоре, за да не изплува съдържанието.

Оставете хляба да ферментира на топло място за една седмица. След това, разредете получения концентрат с вода (1:3) и поливайте краставиците в корен, като използвате 0,5 л за всеки храст.