НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Сериозни причини децата под 12 години да не използват смартфони или таблети

Сериозни причини децата под 12 години да не използват смартфони или таблети

Причини децата под 12 години да не използват смартфони

Технологиите непрекъснато се развиват и вече няколко години ни позволяват да живеем по-комфортен живот. Но знаете ли какво причиняват тези мобилни устройства на децата?

Децата не трябва да имат достъп до устройства като мобилни телефони, таблети и други подобни. Тези технологии имат 4 до 5 пъти по-негативно въздействие върху децата от обикновените телевизори. Това може да доведе до нарушения в развитието им.

Много изследвания сочат, че тези технологии вредят на здравето на децата. Въпреки това много възрастни продължават да позволяват на децата си неограничен достъп до тези устройства.

Не само децата, но дори и малките днес се потапят във виртуалния свят, лишавайки ги от критични фактори за тяхното правилно развитие, поведение и учене.

Ето 11 причини, поради които трябва да държите децата си далеч от електронни устройства:

Бърз растеж на мозъка

Между раждането и 2-годишна възраст мозъкът на детето се утроява по размер и продължава да се развива бързо до 21-годишна възраст. Ранното развитие на мозъка се влияе от стимули от околната среда или липсата на такива.

Мозъците, изложени на прекомерно използване на тези технологии, по-късно показват тенденции към липса на внимание, забавено когнитивно развитие, нарушен интелект, повишена импулсивност и намалена способност за саморегулиране.

Забавено развитие

Мобилните технологии ограничават движението на децата, което забавя тяхното развитие. 1 от 3 деца идва на училище със забавено умствено развитие, което се отразява неблагоприятно на академичния им напредък. Движението засилва вниманието и способността за учене. Ако технологията се използва преди 12-годишна възраст, това има неблагоприятен ефект върху децата.

„Епидемията” от затлъстяване

Децата, на които е разрешено да имат електронни устройства в детската си стая, имат 30% по-висок риск от затлъстяване. 30% от децата със затлъстяване развиват диабет.

Затлъстелите хора имат много по-висок риск от инфаркт и инсулт. Това значително съкращава живота им. Децата на 21 век може би са първото поколение, което не надживява родителите си.

Липса на сън

60% от родителите не контролират използването на мобилни технологии от децата си. 75% от децата имат право да ги използват в детски стаи. Гореспоменатите 75% от децата имат постоянна липса на сън, до степен, че това се отразява на оценките им в училище.

Психични заболявания

Прекомерната употреба на технологии е причинен фактор за много психични заболявания като депресия, тревожност, разстройства във взаимоотношенията, разстройство с дефицит на вниманието, аутизъм, биполярно разстройство, психоза и проблемно детско поведение. Днес 1 от 6 деца има някакъв вид психичен проблем.

Агресивност

Насилието в медиите предизвиква агресивност и у децата. Много мобилни игри са с насилие или сексуален характер, което има също толкова неблагоприятен ефект върху децата.

Регистрира се все по-честото използване на средства за принуда и изолатори за овладяване на агресивното поведение на децата.

Дигитална деменция

Медиите, изобразяващи бързо движение, могат да предизвикат липса на внимание и намалена концентрация.
Те влошават паметта, като карат мозъка да пренарежда невронните връзки във фронталния кортекс. Деца, които не могат да се концентрират, не могат да учат.

Пристрастяване

Когато родителите излагат децата си на повече технологии, те самите се откъсват от тях. При липса на връзка родител-дете, детето се привързва към устройството. Това от своя страна води до пристрастяване. 1 от 11 деца на възраст между 8 и 18 години днес е пристрастено към технологиите.

Излъчване на електромагнитно излъчване

През май 2011 г. Световната здравна организация (СЗО) постави мобилните телефони в рискова категория 2B (възможен канцероген) именно заради радиационните им емисии.

През 2013 г. д-р Антъни Милър от Университета в Торонто, Факултет по обществено здравеопазване, въз основа на изследване, препоръча честотите на микровълновото излъчване да бъдат класифицирани като категория 2А (вероятно канцерогенни).

Неустойчивост

Начинът, по който децата се отглеждат и учат на технологии днес, е неустойчив. За съжаление, децата на бъдещето няма да бъдат, защото няма бъдеще за децата, които използват твърде много технологиите.

Преумора на очите

Обичайно е децата, които прекарват часове, взирани в екрана, да развият очно заболяване. Говори се също, че страда от компютърен зрителен синдром. Наскоро имаше съобщение в медиите, че днес има 30% повече деца с късогледство.
Причината е от една страна дългосрочното гледане отблизо, а също и липсата на дневна светлина, тъй като децата седят вкъщи пред екраните, вместо да играят навън. Можете да предотвратите проблеми със зрението при децата, като ограничите времето им за гледане до 30 минути на ден.