НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза, е добре да избягвате тези...

Ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза, е добре да избягвате тези 5 храни

Ако искате да имате здраве на цялото тяло, трябва да се погрижите и щитовидната ви жлеза да е здрава.

Препоръчваме ви да очертаете балансиран начин на живот, да се храните здравословно и да избягвате, доколкото е възможно, вредните за вас храни.

Ето защо, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, не се препоръчва консумацията на следните храни:

  1. Пържени храни

Пържените храни са богати на трансмазнини. Трансмазнините блокират ефектите на лекарствата, които лекуват заболявания на щитовидната жлеза. Най-добре е окончателно да изключите пържените храни от диетата си. Пържените храни имат отрицателно въздействие върху производството на хормони на щитовидната жлеза.

  1. Соя

Ако страдате от заболявания на щитовидната жлеза, можете да консумирате соя само в умерени количества.

Ако страдате от хипотиреоидизъм и приемате лекарства за това, соята може да повлияе на ползите от лекарството. Препоръчително е да изчакате поне 4 часа след приема на лекарството за щитовидната жлеза, преди да консумирате соя.

По този начин ще позволите на всяко вещество да се усвои от тялото.

  1. Глутен

Глутенът съдържа глиадин, напълно чужд за човешкото тяло протеин. Ето защо при консумация на глутен здравето на щитовидната жлеза е подложено на известен риск.

Щитовидната жлеза има ензим, който е много подобен на глиадина – трансглутаминаза, така че когато консумирате глутен, имунната система атакува глиадина, но атакува и трансглутаминазата.

Тъй като двете са подобни, тялото не може да ги различи и ги отхвърля и двете. Щитовидната жлеза може да страда дори 6 месеца след консумация на глутен.

Ако страдате от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, препоръчваме ви редовно да се изследвате за целиакия и непоносимост към глутен.

  1. Захар

Избягването на продукти, съдържащи захар, особено продукти, съдържащи рафинирана захар, е задължително за поддържане на балансирано ниво на кръвната захар и за тези, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза.

Храните, богати на захар, влияят върху функцията на панкреаса и причиняват инсулинова резистентност, като по този начин застрашават щитовидната жлеза и производството на хормони на щитовидната жлеза.

  1. Кафе

Ако щитовидната ви жлеза не е здрава, то кафето трябва да е последната алтернатива сутрин. Консумирането на малко количество кафе не е непременно опасно, но кафето може да повлияе на надбъбречните жлези, когато се злоупотребява.

По-долу са изредени храните, които помагат за поддържане здравето на щитовидната жлеза:

Ленено семе

Лененото семе е едно от най-достъпните решения за лечение на проблеми с щитовидната жлеза. Те подпомагат храносмилането, тъй като са богати на фибри, като по този начин предотвратяват запека и риска от развитие на рак на дебелото черво. Една чаена лъжичка ленено семе, консумирана ежедневно, помага за поддържане здравето на щитовидната жлеза.

Джинджифил

Известно е, че джинджифилът е полезен за храносмилането и за лечение на болки в ставите. Но знаете ли, че е отличен и за лечение на проблеми с щитовидната жлеза?

Независимо дали се добавя към храната или се консумира под формата на чай, джинджифилът осигурява минералите, необходими на щитовидната жлеза, за да функционира правилно: калий, магнезий и цинк.

Коприва

Подобно на морските водорасли, копривата осигурява необходимия йод за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Чаят от коприва е най-добрият метод за лечение на хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Женско биле

Изберете това растение, ако имате понижена функция на щитовидната жлеза, защото то ви помага да се отървете от умората, един от симптомите на хипотиреоидизъм. Женското биле също намалява риска от развитие на рак на щитовидната жлеза.

Иглика

Маслото от иглика (Evening Primrose Oil) най-често се използва за лечение на предменструален синдром и симптоми на менопаузата. В същото време това растение се използва и за лечение на хипотиреоидизъм и свързаните с него симптоми, включително косопад и тежка менструация.

Морски водорасли

Морските водорасли са идеални за хора, страдащи от хипотиреоидизъм, поради високото съдържание на йод, важен минерал за здравето на щитовидната жлеза. Консумацията на водорасли осигурява необходимия йод за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Ехинацея

Известна с това, че укрепва имунната система, ехинацеята се препоръчва и за лечение на хипертиреоидизъм.

Коренът на растението има благоприятен ефект върху жлезата, затова се препоръчва да закупите корен от ехинацея и да го варите във вода, докато се окаже добра напитка за лечение на щитовидната жлеза.

Важно е да се знае, че употребата на здравословните храни може да предпази здрави хора от заболяване на щитовидната жлеза