НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Паста от сладки чушки по турска рецепта

Паста от сладки чушки по турска рецепта

Паста от сладки чушки по турска рецепта

Тази паста от сладки чушки е популярна не само в Турция, но и в много арабски страни – рецептите се различават само в подправките. От сладкия пипер получавате вкусна паста от червен пипер, която по-късно можете да добавите към всяко ястие по свое усмотрение – и дори да я ядете просто така, с хляб. Любителите на пикантното добавят няколко люти чушки към сладките чушки.

За да приготвите тази паста са ви необходими следните продукти:

  • 1 кг сладък пипер
  • сол на вкус
  • 1 ч.ч растително масло

Начин на приготвяне:

Нарежете и почистете сладките чушки. На 1 кг може да се сложат една или повече малки люти чушки, ако искате леко пикантна паста.

Нарязаният пипер се залива с вода, слага се на огън. Варете на тих огън около половин час, докато чушката омекне.

След това прецедете от излишната течност и разбийте в блендер до хомогенна маса. В масата все още ще се срещат люспи от кората, така че е по-добре да я минете през сито.

Последният етап е да сварите готовата течна паста до гъсто състояние. За да направите това, прехвърлете пастата в тенджера с дебело дъно, не наливайте масло. Вари се на тих огън, като се разбърква от време на време.

Накрая посолете на вкус. На този етап можете да добавите любимите си подправки или да го оставите така.

Прехвърлете в чист и сух буркан и отгоре намажете с тънък слой растително масло. Всеки път, когато извадите пастата от буркана, долейте олио. След това пастата ще се съхранява няколко месеца в хладилника, без да се развали.

Тази паста от сладки чушки е вкусна добавка към всяко ястие!