НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето какво е спасението от подаграта!

Ето какво е спасението от подаграта!

Ето какво е спасението от подаграта

Подаграта е възпалително заболяване, което причинява болезнени пристъпи на възпаление на ставите и често се проявява в резултат на повишени нива на пикочна киселина. Тези атаки могат да бъдат изключително неудобни и да ограничават ежедневните дейности. Черешите са богати на антиоксиданти, като антоцианини, които имат противовъзпалителни свойства и затова се препоръчват като естествен лек за подагра .

Черешите са признати за полезно средство за намаляване на честотата и интензивността на пристъпите на подагра и могат да осигурят облекчаване на болка и възпаление. В тази статия ще проучим как черешите могат да бъдат полезни при лечението на подагра и как можете да ги включите в диетата си, за да подобрите здравето и качеството си на живот.

Ново проучване показва, че яденето на череши в комбинация с лекарства, които намаляват нивата на пикочната киселина, намалява риска от пристъпи на подагра със 75%.

Череши и подагра

Подагра или ролева болест (лат. Arthritis urica) е метаболитно заболяване, свързано с нарушение в метаболизма на пикочната киселина. Пикочната киселина е съединение, което се образува в тялото като краен продукт от разграждането на пуриновите основи.

Храни, които ще ви помогнат в борбата с подаграта

Това са богати на азот съединения, които влизат в състава на всички нуклеинови киселини, а следователно и на голям брой храни от животински произход. Много пурини се съдържат и в дрождите. Смята се, че подаграта засяга около 1% от населението, като мъжете са изложени на 2-3 пъти по-висок риск от заболяването, отколкото жените.

Симптомите на това заболяване са внезапни и силни пристъпи на болка в ставите, които са придружени от зачервяване и подуване. Излишъкът от алкохол и животински протеин води до повишаване на нивото на пикочната киселина, която образува уратни соли.

Изследванията твърдят, че пациентите, които включват череши в диетата си, се чувстват много по-добре. Пристъпите на болка намаляват, а увеличаването на количеството череши показва намаляване на риска от болка.

Ето с какво са полезни черешите при подагра и здраве:

Намаляване на нивата на пикочна киселина: Черешите съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на нивата на пикочна киселина в организма. Прекомерните нива на пикочна киселина са ключов фактор за развитието на подагра, така че понижаването на нивата на пикочна киселина може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на подагра.

Намаляване на възпалението: Черешите са богати на антиоксиданти, като антоцианини, които имат противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че консумацията на череши може да намали нивото на възпаление в тялото. При подагра тези противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпаление на ставите и да облекчат заболяването.

Намаляване на риска от пристъпи на подагра: Проучванията са установили, че яденето на череши може да намали риска от пристъпи на подагра. Едно проучване на мъже с него установи, че тези, които консумират череши или черешов сок, имат намален риск от развитие на пристъп на подагра през следващите няколко дни. Смята се, че това може да се дължи на намаляване на нивата на пикочната киселина и намаляване на възпалението в тялото.