НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Най-ефективното природно средство срещу мухи и комари: никога повече няма да ги...

Най-ефективното природно средство срещу мухи и комари: никога повече няма да ги видите

мухи и комари

Комбинирането на тези естествени съставки ще ви позволи да създадете супер ефикасно природно средство срещу мухи и комари.

Летният сезон вече започна, носейки със себе си досадния проблем с мухите и комарите, които могат да развалят дните и нощите ни. Мнозина прибягват до химикали, за да отблъснат тези насекоми, но ако търсите естествена и ефективна алтернатива, ние имаме решението за вас. В тази статия ще ви покажем как да си приготвите естествено средство срещу мухи и комари, като използвате обикновени и лесно достъпни съставки.

За да създадете нашия мощен, естествен репелент ще ви трябват следните съставки:

  • изсушена лавандула
  • изсушена маточина
  • 96% етанол
  • лимон
  • вода
  • етерично масло от лавандула 

Първата стъпка е да вземете буркан и да изсипете в него лъжица суха лавандула и лъжица сушена маточина. Тези ароматни билки са известни със своите репелентни свойства срещу насекоми.

След това добавете 100 ml 96% етанол към буркана. Етанолът действа като разтворител, извлича активните съставки от билките и спомага за по-ефективното действие на репелента. Оставете буркана да почине за няколко минути, а през това време нарежете един лимон на резени и го поставете в буркана заедно с предварително добавените съставки.

Всичко се разбърква добре и се оставя да престои 4 дни. През това време не забравяйте да разклащате буркана от време на време, за да помогнете на съставките да се смесят. След 4 дни отворете отново буркана и налейте вътре 400 мл вода.

В този момент филтрирайте съдържанието на буркана с помощта на цедка и го изсипете в кана. Уверете се, че сте отстранили всички остатъци от билките и лимона. За да засилите репелентното действие, добавете няколко капки етерично масло от лавандула и разбъркайте всичко добре.

Вече сте готови да излеете разтвора в спрей бутилка. Това ще ви позволи лесно да нанесете вашия естествен репелент върху всички области на тялото, потенциално изложени на ухапвания от комари. Можете също да го напръскате в ъглите на дома си, където обикновено гнездят комарите.

Защо да изберете естествен репелент

Защо бихте предпочели естествено лекарство като това пред химически репеленти? Първо, естествените репеленти са по-безопасни за вашето здраве и околната среда. Много търговски продукти съдържат вредни химикали като DEET, които могат да причинят дразнене на кожата и други нежелани реакции.

Освен това правенето на естествени репеленти може да бъде евтино и забавно, тъй като можете да експериментирате с различни комбинации от съставки и да персонализирате своя собствена смес.

Но как точно действа този естествен репелент? Интензивните миризми на лавандула и маточина прикриват ароматите, които привличат комарите, като въглероден диоксид и млечна киселина, произвеждани от телата ни.

Така че, ако търсите естествен и ефективен начин да държите мухите и комарите далеч, опитайте да си направите този естествен репелент. Не само ще можете да избегнете използването на вредни химикали, но и ще можете да се насладите на лятото без досадни насекоми, които ви тормозят. Погрижете се за себе си и околната среда с естествен и устойчив подход към контрола на вредните насекоми.