НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Трикът с трите стръка розмарин в буркан: ето защо и как да...

Трикът с трите стръка розмарин в буркан: ето защо и как да го приложите на практика

розмарин в буркан

Мъдростта и опитът на нашите баби и дядовци са безценно съкровище, което често ни предлага ценни съвети и трикове, за да направим ежедневието си по-лесно и ползотворно. Сред многото тайни, предавани от поколение на поколение, има една магическа и ароматна съставка, която присъства постоянно в кухните и домовете на италианските семейства от векове: розмарин.

В тази статия предлагаме един обичай, който беше много разпространен допреди няколко години, а след това изгубен: той се състои в използване на клончета розмарин в буркан за неутрализиране на лошите миризми, особено в хладилника.

Парфюмирайте хладилника с розмарин

Розмаринът е ароматно растение с освежаващ и приятен аромат. Тази билка е известна и със своите антибактериални и антиоксидантни свойства, които могат да ви помогнат да поддържате хладилника си по-чист и да се борите с неприятните миризми. Ето как можете да го направите:

Стъпка 1: Купете няколко пресни стръка розмарин в местния магазин за хранителни стоки или ги отглеждайте на закрито, ако е възможно. Розмаринът се поддава добре на отглеждане в саксии или градини.

Стъпка 2: Вземете буркан или малък съд с капак, който се побира удобно в хладилника.

Стъпка 3: Отстранете листата от клонките розмарин и ги поставете в буркана. Може да ги намачкате леко с пръсти, за да пуснат повече аромат.

Стъпка 4: Затворете буркана с капак и пробийте малки дупки в горната част, за да позволите на аромата да се разпространи.

Стъпка 5: Поставете буркана с розмарин в хладилника, за предпочитане на горния рафт или някъде, където няма да пречи на организацията на храната.

Стъпка 6: Сменяйте клонките розмарин на всеки две седмици, за да осигурите дълготраен, свеж аромат.

Още три домашни трика с розмарин

Дифузер за естествен парфюм:

Създайте естествен дифузер, като поставите няколко стръка розмарин в чаша или ваза с вода. Добавете няколко капки етерично масло от розмарин, за да усилите аромата. Този естествен дифузер може да се постави във всяка стая на къщата, за да я парфюмира деликатно.

Естествено почистване на въздуха:

За да пречистите въздуха в дома си, можете да направите естествен освежител за въздух с розмарин. Налейте гореща вода в съд и добавете няколко стръка розмарин и лимонова кора. Оставете да престои известно време, след това прецедете течността и я прехвърлете в спрей бутилка. Тази смес може да се използва за дезодориране на въздуха в кухнята, банята или всяка друга стая в къщата.

Репелент против насекоми:

Розмаринът има репелентни свойства за много нежелани насекоми. За да защитите дома си от комари и мухи, можете сами да си направите репелент. Сварете няколко стръка розмарин във вода за около 20 минути. Оставете да изстине, след това изсипете течността в бутилка със спрей и я напръскайте около прозорците и вратите, за да предпазите буболечките.

В крайна сметка розмаринът е универсален ресурс, който не само придава ароматна, свежа атмосфера на хладилника, но може да се използва по различни начини за парфюмиране, пречистване и защита на вашия дом. Опитайте тези прости и естествени трикове, за да се насладите на по-приятна и здравословна среда в дома си.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!