НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Правилото за “първите три минути”, което всички родители трябва да знаят

Правилото за “първите три минути”, което всички родители трябва да знаят

първите три минути

Оказва се, че има едно важно правило – и това е правилото за “първите три минути”. Веднага щом родителите започнат да го следват, отношенията в семейството им ще се променят към по-добро в много отношения.

Правилото за „първите три минути“ означава да посрещнете бебето с толкова радост, сякаш се срещате с приятел, когото не сте виждали от години. И няма значение дали сте се върнали от магазина, където сте отишли да купите хляб или сте се прибрали от работа или сте се върнали от командировка.

По правило всичко, което детето иска да ви каже, се случва в първите минути на срещата. Ето защо първите минути са толкова важни.

Онези родители, които интуитивно следват правилото “първите три минути”, ще бъдат забелязани веднага. Например, когато вземат дете от училище, те винаги ще приклекнат до нивото на очите на детето, прегръщат се и казват колко много им липсва детето. Докато другите родители просто държат детето за ръка и говорят с някого по телефона.

След работа веднага отделете цялото си внимание на детето. Събуйте обувките си и хукнете към детето. Дайте му няколко минути, седнете до него, попитайте го как е минал денят му и го изслушайте. След това отидете да ядете и да гледате новините заедно. Ако не обръщате внимание на детето по този начин, то ще идва при вас цяла вечер, ще иска да ви разказва разни неща и ще изисква много повече внимание и любов.

Не става дума за количеството време, а за емоционалната близост.

Понякога няколко минути емоционален разговор означават много повече за детето, отколкото цял ден, прекаран с вас, ако по това време сте били някъде другаде с мислите си. Фактът, че винаги бързаме и сме притеснени, няма да направи децата ни по-щастливи, дори и да вярваме, че го правим за себе си и за тяхното благополучие.

За родители и деца терминът „време заедно“ има съвсем различно значение.

Достатъчно е възрастните да са близо до децата, когато са вкъщи или отиват до магазина. Но за децата терминът „време заедно“ означава гледане лице в лице, когато родителите седят един до друг, оставят мобилните си телефони, оставят стотиците проблеми, които им тежат, и не се разсейват от странични неща. Едно дете няма да ви се довери, ако чувства, че родителите му имат нещо по-важно от него в момента на общуване.

Разбира се, родителите не винаги имат време да играят с децата си, но когато дойде този момент, те правят само това, което детето иска. Няма нужда да му давате възможности да използва свободното си време. Времето лети и няма да имате възможност да върнете миналото. Вашите синове и дъщери ще пораснат, така че не губете време и започнете да изграждате отношения на доверие с тях сега.

Нека правилото за “първите три минути” ви помогне с това.