НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ядете по-малко и напълнявате: Ето кой минерал ви липсва!

Ядете по-малко и напълнявате: Ето кой минерал ви липсва!

Йоден дефицит Пълно ръководство за симптомите

Йодът е минерал, който се намира в много малки количества в нашето тяло. Човешкото тяло просто не може да го произвежда, така че трябва да се приема ежедневно.

Един възрастен се нуждае от дневен прием на 150 микрограма йод, според Световната здравна организация. Ако не приемате достатъчно от него, тялото ви ще започне да ви дава предупредителни знаци. Диетата регулира нивото на йод в организма, но също така трябва много да внимавате каква сол консумирате.

Промяна в настроението:

Не са редки случаите на хора, които имат проблеми с йоден дефицит и изпитват симптоми на депресия. Ако се появи хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), със сигурност ще има промяна в настроението, поради връзката със самата жлеза.

Хронична умора:

Драстичният спад на енергията, независимо от достатъчно сън, е следствие от неактивността на щитовидната жлеза. Задължително забавя работата си, ако в организма няма достатъчно йод.

Наддаване на тегло:

По същите причини, поради липсата на йод и забавената работа на щитовидната жлеза, метаболизмът също се забавя, а оттам и храната се смила по-трудно. Последицата от това е наддаване на тегло, така че внимавайте какво ядете и колко.

Суха кожа и коса:

Друго негативно явление, свързано с липсата на йод, е, че процесът на изпотяване се затруднява, а това се отразява на кожата, която става по-суха и по-чувствителна. Дори косата не получава достатъчно хранителни вещества, така че е по-суха от обикновено.

Чувствителност към студ:

При бавен метаболизъм лошото кръвообращение е неизбежно. И когато това се случи, терморегулацията е сериозно нарушена, така че на човек му е много по-студено, дори при нормална температура.

Йод в нашата диета

Основният източник на йод в повечето диети е йодираната сол. Обаче морски продукти, морски водорасли и някои видове риба също са богати на йод.

Превенция и лечение

За да предотвратите дефицит на йод, консумирайте редовно продукти, богати на йод, или разгледайте възможността за добавки с йод. Ако подозирате, че имате дефицит, консултирайте се с лекар.

В заключение, йодът е жизненоважен за нашето здраве и благосъстояние. Познаването на симптомите на йоден дефицит и редовният прием на подходящи количества йод ще помогне за поддържане на вашето здраве на оптимално ниво.

За още любопитни новини, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!