НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се почистват и полират дървени повърхности с една стъпка: Те отново...

Как се почистват и полират дървени повърхности с една стъпка: Те отново ще бъдат като нови!

Дървени повърхности може да се поддържат и без препарати

Дървените повърхности са красиви на вид, но понякога трудни за почистване. Но има начин да ги накарате да заблестят отново. Нека разберем как.

Почистването на дървени повърхности не винаги изисква толкова много различни препарати.

Дървени повърхности: Трябва да се поддържат и полират

Дървените покрития присъстват в различни части на нашата къща. От този материал се правят по-специално кухните. Преди всичко кухните и мебелите от миналото са били направени от масивно дърво, истинско и чисто.

Бабите ни са нанасяли често восък, за да поддържат дървените повърхности блестящи и ароматни. Восъкът също подхранва дървото и му дава нов живот.

Поддържането на дървените повърхности блестящи, не само подобрява естетическия им вид, но и допринася за тяхната защита и издръжливост във времето.

И нашите баби знаеха за това. Гланцираните повърхности обикновено се почистват и поддържат по-лесно от матовите. Блясъкът на дървото е устойчив на петна и остатъци от храна, което улеснява и ускорява почистването на повърхността.

Днес дървените повърхности не винаги са истинско дърво, а шперплат и други материали, които определено трябва да се почистват и поддържат като дърво.

Често използваме твърде агресивни препарати, които не винаги поддържат дървените повърхности толкова блестящи, колкото бихме искали.

Ето как да ги почистите

Цветът на дървото може да загуби своя блясък, както в естествено състояние, така и след няколко слоя лак. Вместо да използвате агресивни препарати, препоръчваме решение с това, с което разполагате вкъщи.

Първо ще ви трябва 1/2 чаша бял оцет и добавете още 1/2 чаша олио за готвене. След това добавете няколко капки етерични масла по ваше предпочитание към “препарата” за почистване. Разбъркайте всичко добре в купа и след това изсипете течността в спрей бутилка.

С получената смес можете да почистите дървените мебели така, че да изглеждат отново като нови. Най-добре е да използвате микрофибърна кърпа. След това минете с друга чиста кърпа, леко навлажнена с чиста вода.

Освен да ги полирате, можете и да ги дезинфекцирате с така получената смес. Всъщност оцетът има дезинфекционен ефект. Дори и да не мирише много приятно, смесен с етерични масла е идеален.

Необходима е редовна грижа за поддържане на блясъка на дървото. Можете да използвате генерираната течност според нуждите.

Избягвайте използването на силни препарати, които могат да повредят покритието на дървото.