НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо болят ставите при промяна на времето? Ето го отговора на този...

Защо болят ставите при промяна на времето? Ето го отговора на този въпрос!

Има ли наистина връзка между времето и ставите

Чувствате ли как костите ви болят, когато времето се промени? Три проучвания потвърждават, че връзката между промените във времето и ставите не е противоречива, а реална и тревожна. Вашите стави сигнализират ли за проблем, когато наближава дъжд или сте в среда с повишена влажност?

Има безброй примери за хора, които „предупреждават“, че времето се влошава, защото ги боли кръстът, или очакват дъжд, защото започва да ги боли коляното.

Има ли наистина връзка между времето и ставите? Научно обоснована ли е популярната мъдрост, че времето влошава болката при артрит?

Този въпрос беше изследван през последните години с противоречиви заключения. Три скорошни проучвания обаче показват, че времето има ефект върху здравето на ставите.

В проучване на 222 участници с артрит на тазобедрената става, изследователи от Холандия установиха, че пациентите съобщават за леко влошаване, както и скованост, когато барометричното налягане и влажността се повишат, но цялостният ефект от времето е малък.

Друго проучване разглежда свързаните с времето симптоми при 800 възрастни европейци с артрит на тазобедрената става, коляното или ръката. Те съобщават, че с увеличаването на влажността болката и сковаността се увеличават, особено когато е студено. Въпреки това, като цяло, промените във времето не изглежда да влияят значително на симптомите на пациентите.

Участниците в третото проучване съобщават за симптоми на хронична болка. Повечето от 2600 души са имали някаква форма на артрит. Това проучване установи умерена връзка между болката и по-високата влажност, по-ниското атмосферно налягане и високата скорост на вятъра.

Предишни изследвания са оценили влиянието на дъжда, влажността и ниското барометрично налягане. Известен доктор обяснява, че влажността, температурата, валежите и барометричното налягане могат да играят роля за влошаване на болката в ставите.

В отговор на въпросите на своите пациенти за връзката между времето и болката в ставите, той отговаря: „Първо, вярвам, че има връзка между времето и ставните симптоми, и второ, учените не са успели да кристализират елемента на времето, който има по-голяма тежест върху симптомите на артрит, или защо трябва да има връзка.“

Разбирането на връзката между промените във времето и артрита може да помогне за разбирането на причините и механизмите на тези симптоми, което може да доведе до по-добри стратегии за лечение и превенция, различните реакции на пациентите към подобни промени във времето могат да помогнат за разбирането на различните видове артрит и фините разлики между тях.

За още любопитни новини, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!