НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Опитен китайски лекар: Лекувате се неправилно! Органите винаги се разболяват по двойки...

Опитен китайски лекар: Лекувате се неправилно! Органите винаги се разболяват по двойки и трябва да се лекуват заедно

Енергийни меридиани в човешкото тяло

Познанията на ориенталската медицина винаги удивляват въображението със своята дълбочина. В крайна сметка тези учения разглеждат човешкото тяло не просто като набор от органи, а като сложна система от преплитащи се физиологични функции и енергийни потоци. За разлика от западните колеги, представителите на Изтока вярват, че процесите, протичащи в човешкото тяло, са неразривно свързани с това, което се случва в енергийната обвивка.

И днес ще открехнем още малко завесата към тайната на традиционната китайска медицина и ще ви разкажем какво представляват енергийните меридиани и как работят.

Комуникация на вътрешните органи

В нашето тяло има огромен брой биологично активни точки, които работят за оползотворяване на излишната енергия, а също така отговарят за функционирането на отделни органи и системи. Това са малки зони с размер около 2 мм. Ориенталските лечители забелязаха, че всички тези точки се събират във вериги и им дадоха име – енергийни меридиани.

Общо лечителите идентифицират 12 основни меридиана, всеки от които е отговорен за функционирането на отделните системи в нашето тяло.

Белодробен меридиан

Отговаря за метаболизма и дишането. Управлява дихателните органи: ларинкс, трахея, бронхи. Въздействието върху меридианните точки намалява дихателните проблеми, понижава температурата. В двойка с него е меридианът на дебелото черво.

Меридианът на дебелото черво

Той е тясно свързан с предишния, отговаря за храносмилането и за функцията за отделяне на преработена храна от човешкото тяло. Въздействието върху този меридиан помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, кожни заболявания, нарушения в лигавиците.

Меридиан на стомаха

Отговаря за най-важния енергиен орган на човека – стомаха. Именно този орган е отговорен за нормалното приемане и обработка на храната. Нарушенията в работата му намаляват общите защитни свойства на тялото.

Меридиан на далака и панкреаса

Тези органи са отговорни за извличането на максимална полза от храната. Този меридиан е тясно свързан с предишния.

Сърдечен меридиан

Меридианът отговаря за работата на сърцето и състоянието на съдовата система. От него зависят и такива прояви като мислене, емоции и усещания. Нарушението в работата му води до стрес, което води до проблеми със сърдечно-съдовата система.

Меридиан на тънките черва

Този меридиан участва в по-нататъшния процес на смилане на храната, неговите клетки абсорбират вода от него. Той е свързан със сърдечния меридиан. Излагането му помага при болки в главата, шията, лопатките.

Меридиан на пикочния мехур

Отговаря за процеса на отстраняване на течности от тялото. Въздействието върху меридиана помага при спазми, кожни заболявания, нарушения в централната нервна система, главоболие.

Бъбречният меридиан

Той поддържа дейността на всички тъкани и органи, които са отговорни за растежа и възпроизводството. Енергийното състояние на тялото зависи от неговото състояние. Ако нещо не е наред с него, може да има повишена нервност, раздразнителност, нарушение на съня.

Перикарден меридиан

Подобно на меридиана на сърцето, той влияе върху функционирането на сърдечно-съдовата система, но има по-широка сфера на влияние. Сексуалната природа на човека попада под контрола на този меридиан. Той засяга нервната система на човека.

“Три нагревателя”

Меридиан, отговорен за ендокринната система на човека. Тя е разделена на три части: горна (гръдни органи), средна (стомах, далак), долна (бъбреци и гениталии). Свързан с меридиана на перикарда.

Меридиан на жлъчния мехур

Този меридиан е тясно свързан с меридиана на черния дроб. Въздействието върху него помага да се отървете от болки в челото и слепоочията, мигрена, артрит.

Меридиан на черния дроб

Правилният поток на енергия в черния дроб допринася за запазването и самообновяването на тялото. Този меридиан подобрява състоянието и състава на кръвта, активира производството на биологично активни вещества.

Както можете да видите, всички енергийни меридиани са свързани по двойки. Във всяка двойка единият орган представлява енергията ян, а другият представлява енергията ин. Обикновено енергията се разпределя равномерно между двойки меридиани, но ако балансът е нарушен, тогава и двата органа страдат едновременно. За да стане по-ясно, нека обясним с пример.

Ако се диагностицира панкреатит, това означава, че има излишък на енергия в меридиана на панкреаса и далака, но има и липса на енергия в сдвоения меридиан – меридиана на стомаха. И това показва 90% шанс за гастрит с ниска киселинност.

Или обратното, диагнозата е “гастрит с повишена киселинност”. Това показва излишък на енергия в меридиана на стомаха и липса на енергия в панкреаса. Става въпрос за дегенерацията на панкреаса. Болестта може дори да не се прояви в продължение на много години, което я прави още по-опасна.

От това можем да заключим: излишъкът на енергия в меридиана причинява хиперфункция или възпалителен процес в съответния орган, а липсата й причинява хипофункция или дегенеративен процес. Най-често ние първи откриваме възпалителен процес, а дегенеративните процеси са скрити. Но те могат да бъдат най-опасните.

Органите винаги се разболяват по двойки, което означава, че трябва да се лекуват по двойки. В края на краищата, в продължение на много години можете безуспешно да лекувате възпалителния процес в един от сдвоените органи, без да забелязвате хипофункцията на другия. Всяко лечение ще бъде напразно, докато балансът не се възстанови. Знаейки това, е възможно да се лекуват заболявания на вътрешните органи много по-ефективно.

Въздействието върху биологично активните точки на нашето тяло може да направи чудеса, които са извън контрола дори на съвременната медицина. Китайската медицина работи с тези шест двойки меридиани и техните дванадесет възможни състояния за лечение с акупунктура.

Разбира се, описахме само много малка част от това, което се знае за енергийните меридиани. Това не е окончателната картина на енергийната структура на човешкото тяло, но дори това ни кара да погледнем по различен начин на нашето тяло и неговото лечение.