НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо не трябва да пренебрегвате честите нощни събуждания

Защо не трябва да пренебрегвате честите нощни събуждания

Неспокоен сън може да е сигнал за проблеми в тялото

Всички знаем за ползите от съня и колко важна е добрата нощна почивка за здравето. Но се случва да се събудим без особена причина и да не можем да заспим дълго време. При някои хора ситуацията се повтаря редовно. Какъв е проблема? В тази статия ще обясним, защо човек се събужда през нощта и какво да прави с това.

Защо хората се будят през нощта

Според китайските лечители в нашето тяло има така наречените меридиани, на които има специални точки, пътищата за движение на енергията Чи. Те са тясно свързани с времевата система, разделена на 12 части, всяка от които отговаря за различни органи.

Неспокоен сън може да е сигнал, че тялото изпитва определени усещания и ви предупреждава за проблеми в тялото. Освен това древните китайски вярвания казват, че насън можем да установим връзка с Висша сила, която може да разкаже много за нашия духовен път. Ако се събудите по едно и също време, трябва да помислите за това.

Събуждане

Например, редовното събуждане между 23:00 и 1:00 часа може да е признак на емоционално разочарование. Според традиционните източни вярвания това е времето на активността на жлъчния мехур. Китайската медицина препоръчва положителни мантри и упражнения за прошка.

Събуждането между 1:00 и 3:00 е знак за гняв. Този меридиан е свързан с черния дроб. Безсънието в тази празнина е свързано с гняв и излишък от Ян енергия. За да спите спокойно, пийте студена вода и опитайте да медитирате.

Събуждането между 3:00 и 5:00 е знак, че Висша сила ви говори. Този период от нощта се свързва с белите дробове и чувството на тъга. Ако се събудите по това време, вашата Висша сила може да се опитва да ви каже нещо. За да заспите отново, опитайте с молитви и дълбоко дишане.

Събуждането между 5:00 сутринта и 7:00 сутринта сигнализира за емоционални блокади. Този период от време е енергийно свързан с дебелото черво. Ако се събудите през тези часове, много вероятно е да имате емоционални блокади. За да заспите, трябва да разтегнете мускулите си или да отидете до тоалетната.

Нашето тяло е невероятна система. Когато започнем да забелязваме предупредителните сигнали и да се вслушваме в тялото си, става по-лесно да влияем както на физическото, така и на психологическото състояние. Да се ​​доверите или не на китайската медицина е личен въпрос за всеки.

Разбира се, не трябва веднага да си поставяте диагноза. За това са лекарите. Затова, ако подозирате, че имате някакви здравословни проблеми, не търсете отговорите в интернет, а отидете при специалист. Нека горната информация бъде храна за размисъл. Разбира се, причините за неспокоен сън могат да бъдат и по-банални.

Грешна температура

Температурата и качеството на въздуха в спалнята оказват голямо влияние върху качеството на съня. Ако температурата не е подходяща, нашата естествена терморегулация се нарушава. Проучванията доказват, че е по-добре да спите в хладна стая. Когато спалнята е твърде гореща и суха, дихателните пътища страдат. Това може да е причината за нощните събуждания. Необходимо е да се гарантира, че температурата през нощта не надвишава 23 ° C и не пада под 16–19 ° C.

Неудобен матрак

Неправилният матрак също може да причини неспокоен сън. За комфортна нощна почивка е важно индивидуално да изберете матрак с анатомични свойства. Компетентният подбор е ключът към пълната релаксация и възстановяване.

Много светлина в спалнята

Препоръчително е да спите при пълна тъмнина. Това е важно за правилното производство на хормона мелатонин, който е отговорен за качествения сън. Ако светлината от улицата прониква през прозореца ви, вземете затъмняващи завеси или сложете щори. Освен това преди лягане изключете всички електрически уреди, които могат да излъчват светлина. Дори едно известие на смартфон може да събуди леко спящ човек.

Не винаги е лесно да се разбере защо човек се събужда през нощта. Както можете да видите, може да има много причини. Затова слушайте тялото си и не пренебрегвайте сигналите му. Желаем ви здрав сън и бодрост!

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!