Вярвате или не, картофите са една от най-разпространените храни в домакинствата по целия свят. Освен че са изключително вкусни и могат да се приготвят по сто начина, картофите могат да се използват и като лек за редица проблеми. Съществуват народни лекове със сурови картофи, още от древни времена.

Руснаците вярват, че всеки, който е над 40 години, трябва да нареже един средно голям суров картоф и да го яде всяка сутрин преди закуска, за да предотврати атеросклероза. Разбира се, в допълнение към този ефект, в Русия се смята, че картофите могат да ни избавят от много други неща и дори хемороиди!

Народни лекове от древни времена със сурови картофи

Тяхната поява и неприятни оплаквания зависят от начина на живот, хранене и много други фактори

В Русия супозиториите се изрязват от пресни картофи, така че се използват по същия начин като днешните „модернизирани“ супозитории – и по този начин служеха като лек за хемороиди.

Освен суров, в народните рецепти се използва най-вече сокът от сурови картофи, традиционно при храносмилателни проблеми: диспепсия, колики, гастрит, язви на храносмилателните органи, чернодробни заболявания, камъни в жлъчката и запек, както и като антиацидно средство.

Със суров картофен сок и гореща вода от него може да се мажат болезнените части на тялото при подагра, ревматизъм и лумбаго.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!