Катаракта е постепенно помътняване на очната леща, което води до влошаване на зрението и зрението, в някои случаи дори до слепота. Развива се бавно, незабележимо и може да засегне едното или двете очи.

Симптоми на катаракта

Най-честите симптоми на катаракта включват лошо разпознаване на цветовете и замъглено зрение.

Също така често има кръгове около източници на светлина, проблеми със силна яркост и лошо зрение при слаба светлина или през нощта.

Ако не му се обърне достатъчно внимание, може да причини например автомобилни катастрофи или дори проблеми с лицевото разпознаване.

Причини за катаракта

По-напредналата възраст е сред най-честите причини за образуване на катаракта. Това обаче не означава, че не се среща при млади хора.

Катарактата е водещата причина за слепота в света днес. Лошото зрение, което причинява, също е често срещана причина за депресия при засегнатите хора.

Други значими причини за катаракта включват:

  • диабет
  • възпаление на очите
  • пушене
  • генетично предаване в семейството
  • често излагане на радиация или замърсяване на околната среда

Катарактата обикновено се лекува с операция. Много хора нямат представа, че има много природни средства за тях.

Това невежество отчасти се дължи на факта, че очните лекари са по-заинтересовани от извършването на доходоносни очни операции, отколкото да препоръчват на своите пациенти прости природни рецепти, които са също толкова ефективни.

Например, добавянето на повече спанак към вашата диета ще повиши нивото на лутеин и зеаксантин в тялото ви. Това са вещества, които поддържат здравето на ретината и другите очни тъкани.

Спанакът съдържа и вещества, наречени каротеноиди и витамин А, които също са много важни за здравето на очите.

Друга полезна храна за очите е гинко билоба. Използването му от своя страна ще увеличи снабдяването на очите с кислород и ще подпомогне регенерацията им.

Освен това се препоръчва да ядете повече зеле, боровинки, череши и цитрусови плодове, които са богати на витамини А и С, които също са полезни за очите.

Действието им е, че намаляват вътреочното налягане и предотвратяват развитието на катаракта.

От друга страна избягвайте консумацията на млечни продукти и наситени мазнини (особено тези от пържене), тъй като увреждат зрението и допринасят за образуването на катаракта.

Природна рецепта за почистване на очите и предпазване от катаракта

Чували ли сте някога за шафран? Това е подправка с отличителен оранжев цвят и се използва като съставка в много индийски ястия.

Тази билка може да намали проблемите и последствията, свързани с влошаване на зрението и дори да излекува съществуващи очни заболявания. Сега вероятно ще зарадва всички хора, които харесват индийската кухня.

Шафранът е сравнително скъпа подправка, тъй като събирането му е изключително трудоемко. За да се получи 1 кг, е необходимо да се съберат до 220 хиляди цвята.

Една от възможностите за употребата му са добавки с 20 мг екстракт от шафран на ден.

Ако използвате шафран директно като подправка, тогава препоръчителната доза е 0,5 до 1 грам. Дози, по-високи от 5 грама, вече могат да имат токсични ефекти върху тялото.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!