Много суха кожа може да показва редица проблеми, като недостатъчен прием на вода, нездравословна диета и прекомерна употреба на различни продукти върху ръцете и други части на тялото.

Въпреки това, ако този проблем е много сериозен и продължава от дълго време, това може да означава нещо по-сериозно, като заболяване на някой орган. Затова най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, ако забележите някой от тези симптоми.

Опасен проблем с черния дроб

По-специално, пациентите с цироза могат да имат изключително суха кожа. Това състояние понякога се нарича пергаментна кожа. Кожата е тънка и набръчкана, а кръвоносните съдове са разширени. Тази обезпокоителна промяна във външния вид е особено забележима по врата, гърдите, гърба, бузите и ръцете.

Други симптоми на това опасно чернодробно заболяване включват:

  • хронична слабост и умора
  • сънливост, въпреки че сте почивали цяла нощ
  • гадене, което може да се появи внезапно
  • загуба на апетит (дори за любимите храни)
  • силна мускулна болка
  • бледожълти изпражнения и по-тъмна урина

Трябва да се отбележи, че черният дроб е орган без инервация, така че пациентите често нямат симптоми, когато черният дроб не функционира. За съжаление оследствията от този проблем могат да бъдат много сериозни за общото здравословно състояние, а в някои случаи дори за живота. Ето защо е много важно да посещавате редовно лекар и да започнете да лекувате подозираните симптоми възможно най-скоро (кожните промени често се появяват първи).

Как да разпознаем ранните симптоми на чернодробна дисфункция?

Черният дроб е орган, който може да не показва симптоми на заболяване в продължение на няколко години. Черният дроб няма сензорни нервни окончания, така че отнема много време, за да усетите предупредителните знаци, че нещо не е наред. Освен това, особено при хронични вирусни и алкохолни заболявания, черният дроб има голям резервен капацитет, но могат да минат години, дори десетилетия, преди да се появят първите симптоми.

Препоръки

За да поддържате добра функция на черния дроб и да го предпазите от потенциални заболявания, е важно да спазвате определени предпазни мерки. Това са по-специално:

Здравословна диета: Яжте балансирана диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, качествени протеини и здравословни мазнини. Също така е важно да се консумират достатъчно количество фибри, които помагат за детоксикацията и редовността на храносмилането.

Ограничете алкохола: Прекомерната консумация на алкохол може да причини сериозно увреждане на черния дроб. Въздържанието е най-добро за вашето здраве.

Режим на пиене: По-скоро трябва да пиете много вода, за да хидратирате тялото си. Водата помага за премахване на токсичните вещества от тялото и поддържа правилната функция на черния дроб.

Избягвайте предозирането с медикаменти: Някои медикаменти, особено ако се приемат дългосрочно или в излишък, могат да увредят черния дроб. Затова следвайте дозировката и винаги четете техните потенциални странични ефекти.

Редовна физическа активност: Движението и упражненията насърчават цялостното здраве и кръвообращението, което може да допринесе за добрата функция на черния дроб

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!