НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво никога не трябва да се прави с вещите на починалия човек?

Какво никога не трябва да се прави с вещите на починалия човек?

Какво да правим с личните вещи на починалия човек

Статията разглежда една чувствителна и спорна тема – как да се постъпи с личните вещи на починалия човек. От една страна, има вярвания, че тези предмети натрупват негативна енергия и трябва да се изхвърлят. От друга, съществуват древни традиции, които съветват съхраняването на такива вещи за покой на душата на починалия.

Вещите, които принадлежат на човек, натрупват енергията му. Тази енергия, обаче, се превръща в негативна след смъртта на притежателя. Поради тази причина, мнозина решават да се откажат от личните вещи на своите починали близки.

Съществува и алтернативна гледна точка, основана на древни поверия. Според тях, е не само възможно, но и желателно да се съхранят вещите, които са били собственост на любим човек. Целта на това е да се даде спокойствие на душата на починалия.

Запазването на тези вещи може да послужи като средство за утешение и спокойствие, като по този начин се избегне обида на душата на починалия. Така се счита, че риска от забравяне се намалява и се поддържа връзка с починалия.

Вероятно истината относно това дали да се съхраняват или изхвърлят вещите на починалия е комплексна и зависи от множество фактори. Във всеки конкретен случай, решението трябва да бъде взето въз основа на специфичните обстоятелства.

Ако решите да запазите някои от вещите, е важно да следвате няколко основни насоки:

Период на изолация: Избегнете физически контакт с вещите на починалия за поне три дни. Идеално е да изчакате периода след 40-дневното възпоменание.

Съхранение на ценни предмети: Ако има вещи, които не можете или не желаете да изхвърлите, препоръчително е да ги сложите в специална кутия и да я изнесете извън жилището, например на тавана.

Не трябва да се пренебрегва фактът, че енергията, натрупана в личните предмети на починалия, може да премине в “мъртъв” статус (отрицателна енергия), което може да има негативно влияние на живите.

Спалното бельо, леглото и дрехите на починалия трябва обезателно да се изхвърлят. Тези предмети са носители на енергията от мъченията и смъртта на този човек. Обикновено те се изгарят или се изхвърлят без обработка.

Всичко друго, което е принадлежало на починалия, може да се съхрани или подари. Ако някои предмети са излишни и няма на кого да ги дадете, предлага се опцията да ги оставите в църква. Така ще подпомогнете нуждаещите се и ще отдадете почит към паметта на починалия.

Специфични съвети за дрехите

Връхни дрехи: Може да се запазят, ако са били носени рядко.

Бельо: Обезателно трябва да се изгори или изхвърли.

Любими дрехи: Не е препоръчително да се съхраняват дрехи, които са били любими на починалия и са носени често. Тези дрехи натрупват силна енергия, която може да бъде отрицателна.

А с бижутата?

Бижутата и златните предмети

Темата за съхраняването или изхвърлянето на лични вещи като златни бижута е деликатна и противоречива. Разбираемо е, че малцина са склонни да изхвърлят златни предмети, особено ако те са били любими на починалия. В такива случаи е добре покойникът да бъде погребан с тези предмети, най-вече ако те са били на него по време на смъртта му.

Енергийната сила на камъните

Забележете, че отрицателната енергия може да се съхранява за дълъг период – десетки или даже стотици години. Това е особено вярно за камъни и минерали, които могат да натрупват както позитивна, така и негативна енергия. Те често са част от различни магически ритуали.

Наследствени и “смъртни” бижута

Този аспект е важен предимно за бижута, които са били на починалия по време на смъртта му. Наследствени бижута, които не са били на него в момента на смърт, не се класират в същата категория.

Спалното бельо и други текстилни предмети

Относно спалното бельо – дори и да не е било постоянно използвано от покойника, е препоръчително да се изхвърлят чаршафите, завивките и калъфките за възглавници, тъй като те могат да съхраняват енергията на страданията му.

В крайна сметка, решението какво да се съхрани, какво да се подари и какво да се изхвърли от вещите на починалия трябва да бъде взето от неговите близки.

Управлението на личните вещи на починалия е въпрос, който изисква сериозно размишление и индивидуален подход. Без значение дали сте склонни да следвате древни поверия или предпочитате съветите на съвременните експерти, окончателното решение винаги трябва да отговаря на вашите лични убеждения и на особеностите на конкретната ситуация. В крайна сметка, най-важното е да отдадем почит към паметта на починалия и да се справим с този тежък момент по най-добрия възможен начин.

За още любопитни новини, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!