Тази билка от семейството на ментата и произхождаща от Средиземноморието е може би най-мощното оръжие срещу цял набор от различни бактериални и вирусни заболявания.

Този билков храст е толкова мощен, че може да се справи и с най-трудните и опасни инфекции, възпаления и дори много алергени.
Ако можехте да изберете само една лечебна билка, това определено щеше да е тази.

Чудодейната билка мащерка

Мащерката може да се използва под различни форми. Може да се използва вътрешно, да се нанася върху кожата или да се използва за приготвяне на вана.

Но в случая с етеричното масло от билката мащерка трябва да сте много внимателни, когато го използвате, тъй като е много концентрирано. Използва се винаги само капка по капка и разредена.

С помощта на мащерката и нейното мощно антибактериално, противовирусно, противогъбично, диуретично и антисептично действие сезонът на грипа ще изглежда като шега.

Едно френско проучване дори установи, че унищожава до 90% от микробите в рамките на 3 часа и дезинфекцира зони, засегнати от стафилококи, криптококи и стрептококи.

В допълнение, тази мощна билка може да стимулира производството на бели кръвни клетки, което значително укрепва имунната система.

Също така е много ефективна за детоксикация и освобождаване на тялото от токсини. Освобождава тялото ви от много опасни химикали.
Мащерката е доста ароматна. От тук идва и гръцкото му наименование „thymos” – парфюм.

Здравословни ползи от мащерката

Вече споменахме, че мащерката предлага много ползи за здравето и може да ви поддържа добро здраве за дълго време.

Нека сега да разгледаме най-важните ефекти:

  1. Респираторно заболяване

Мащерката може лесно да лекува почти всяко респираторно заболяване, като настинка, грип, астма, възпалено гърло, кашлица, бронхит, ларингит или инфекции на синусите.

Най-добрият начин за тези заболявания е да се използва под формата на инхалации.

При болно гърло пригответе отвара и с нея правете гаргара на гърлото няколко пъти на ден. Според различни експерти 1% разтвор ще бъде напълно достатъчен.

Няколко проучвания потвърждават, че мащерката е отлична за дефекация и премахване на слузта в бронхите, гърлото или носа.

  1. Стрес, психика

Билката мащерка е отлична не само при физически заболявания и инфекции, но и има добър ефект върху психиката и нервната система.

Употребата повлиява благоприятно проблеми като стрес, депресия, тревожност, хронична умора или безсъние.
За тези цели е най-добре да направите чай от сушена мащерка.
Залейте 1 малка чаена лъжичка с чаша вряща вода, оставете да кисне 5-10 минути, след това прецедете чая и го изпийте, за предпочитане вечер поне 1-2 часа преди лягане.

Приемайте го сутрин, за да намалите стреса през деня.

  1. Сърдечно-съдова система

Друга полза за здравето от мащерката е нейният ефект върху кръвоносната система.

Подобрява кръвообращението, оптимизира кръвното налягане и намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Подобреното кръвообращение има положителен ефект върху мозъчната дейност, паметта и логическото мислене.
Подобно на предишния случай, можете да направите чай от него или да го добавяте редовно като подправка към храната си.

  1. Други здравословни ефекти на мащерката

Други ефекти на мащерката включват нейната способност да потиска инфекциите на пикочните пътища благодарение на нейните антисептични и диуретични ефекти.

Освен това билката мащерка се бори много добре с други видове инфекции, като например:

  • микози и гъбични заболявания
  • кандида
  • атлетично стъпало
  • различни видове чревни паразити

Освен това има пряк ефект върху намаляването на различни видове болки, включително тези след наранявания, подагра и артрит. Отварата се използва и за облекчаване на ухапвания от насекоми.

Освен това ще ви помогне при кожни проблеми като акне и брадавици, ще насърчи растежа на косата и ще повиши нивото на полезната DHA омега-3 киселина в бъбреците, мозъка и сърдечните мембрани.

Заключение

Както може би сте прочели, мащерката наистина е много универсална билка, която е лесна за употреба. За вътрешна употреба изберете чай, отвари за инхалация или добавяне към ястия под формата на подправки.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!