Нашето тяло е ясна, добре координирана система, в която всеки елемент е еднакво важен. Всички тези малки „зъбчета“ са незаменими и ако нещо се обърка, системата се срива. Обикновено всичко започва с малки проблеми, които водят до по-сериозни последствия. Често отправната точка е дефицит на витамин B12.

Един от най-важните витамини в нашето тяло е витамин В12, тъй като той допринася за нормалния метаболизъм и оптималната функция на клетките. Друга негова важна функция е участието в производството на холин, който се противопоставя на лошите ни навици и предотвратява мастната дегенерация на черния дроб. Той също така участва в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка влияе върху умствената дейност на човек и неговото настроение.

Когато тялото няма витамин В12, то започва да изпраща сигнали под формата на различни симптоми. Важно е да реагирате навреме и да възстановите дефицита, за да предотвратите бъдещи здравословни проблеми.

8 основни симптома за дефицит на витамин В12:

Умора

Постоянната умора е първият признак за дефицит на витамин B12. Това включва също лошо настроение и загуба на енергия. Симптомите са подобни на тези на депресията, поради което хората често отиват с нея на психолог. Като цяло умората може да се появи по различни причини, не трябва да се правят преждевременни заключения, по-добре е да се направят тестове.

Мускулна слабост

Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и мускулна слабост, летаргия, мързел.

Изтръпване на крайниците

B12 е отговорен за производството на червени кръвни телца, които доставят кислород до клетките. Поради намаленото ниво на кислород може да се появи изтръпване на крайниците.

Нарушение на паметта

Забелязали ли сте, че напоследък сте започнали да забравяте ключовете си или не можете да си спомните името на човека, който виждате всеки ден? Това може да се дължи на дефицит на витамин B12.

Бледа кожа

Поради липсата на този витамин червените кръвни телца могат да бъдат унищожени, което освобождава жлъчния пигмент билирубин. Това може да доведе до бледа кожа. Може да се превръщате във вампир, но най-вероятно имате дефицит на B12.

Зрително увреждане

В редки случаи дефицитът на В12 може да засегне зрителния нерв, съдовете на ретината и да причини двойно виждане, засенчване, замъгляване или дори временна слепота.

Емоционални разстройства

Витамин B12 стимулира производството на серотонин, но ако не е достатъчно, това може да доведе до емоционални разстройства. Също така, това се изразява в такива прояви като внезапни промени в настроението, повишена раздразнителност или сълзливост.

Заключение

Всеки от тези симптоми поотделно показва липса на витамин В12 и в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. Ако забележите промени в обичайното си състояние, дарете кръв до нивото на B12 в кръвта. Но какво да направите, ако все още имате дефицит?

Всичко зависи от това колко е понижено нивото на витамина. Преди да приемате витамини под формата на медикаменти, консултирайте се с Вашия лекар. Той ще предпише правилната дозировка. Има един важен момент – използването на комбинирани медикаменти. Витамин В12 работи само в комбинация с фолиева киселина. И в идеалния случай B1 и B6 също трябва да се добавят към тези две.

За да избегнете липсата на витамин, трябва леко да преразгледате диетата си. Към него трябва да добавите следните продукти: говеждо и черен дроб, птиче месо, яйца, зърнени храни. В края на краищата най-често недостигът на витамини възниква точно поради небалансирана диета, а също и от прекомерна консумация на кафе. Възрастните хора и вегетарианците също са изложени на риск.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!