НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Розова плесен във вашата баня: ето какви болести причинява и как да...

Розова плесен във вашата баня: ето какви болести причинява и как да се отървете от нея, без препарати

Розова плесен в банята

Срещали ли сте някога наличието на розова плесен в банята? Нека разберем заедно какво представлява и как да я премахнем.

Животът е съставен от ангажименти, работа и отговорности, но и от забавление и почивка. А ето ги и домакинските задължения, за които между едно и друго винаги остава много малко време. Всъщност дните ни минават много бързо и когато вечерта се приберем уморени, едва ли имаме желанието или постоянството да се посветим на чистенето. И всички знаем, че същото се случва, когато настъпи уикенда.

Всъщност събота и неделя са единствените два дни, в които можете да прекарате качествено време с любимите си хора и същевременно всеки да се посвети на това, което му харесва най-много. При това обаче се пренебрегват много също толкова важни неща .

Всъщност, винаги оставянето на домакинското почистване на заден план може да доведе до неприятни последици като прекомерно натрупване на прах, например образуване на налепи, особено във влажна среда, дори появата на мухъл. Последното може да се намери в банята в близост до душ и/или вана.

Когато говорим за мухъл, в колективното въображение сме склонни да мислим за онези досадни сиво-зелени петна, с които всички сме свикнали. В действителност има и друг вид, който се отличава с розовия си цвят. За какво става дума? Как да се отървем от тях? Решението е по-просто, отколкото си мислите.

Розова плесен в банята: какво е и как да се отървете от нея

Определянето на вида розова плесен, която понякога може да се образува около душове и вани с термина „мухъл“, не е напълно правилно. Всъщност в тези случаи имаме работа с бактерия, наречена “Serratia marcescens”, микроорганизъм, който се нуждае от влажна и топла среда, за да оцелее.

Следователно лошата хигиена в гореспоменатата част на къщата благоприятства разпространението на същото. Поради тази причина всички трябва да имаме добрия навик да изплакваме душа след всяка употреба, за да премахнем всички остатъци както от кожата си, така и от продуктите, с които се измиваме.

Освен това за хората контактът с този микроорганизъм може да бъде потенциално опасен. В случай на пряка експозиция всъщност могат да възникнат случаи на конюнктивит и други проблеми, свързани с очите и възпаление на дихателната и пикочната система. При децата обаче може да причини стомашно-чревни проблеми. За щастие има начин да изкореним тази бактерия от нашата баня. Всичко, от което се нуждаем, са три често използвани съставки.

Чудодейната съставка

Ами да, може би някои от вас вече са разбрали: именно содата бикарбонат ще ни помогне да изчезне от банята бактерията, причиняваща така наречената “розова плесен”. В тези случаи, на първо място, трябва да създадем разтвор на основата на водороден прекис, супена лъжица течност за миене на съдове и петдесет грама сода бикарбонат.

След това всичко, което остава, е да втриете получената смес върху зоната на душа (или ваната) с гъба. След това можем да продължим с цялостно изплакване. Трябва също така да се подчертае, че за извършване на тази процедура е препоръчително да носите ръкавици и маска, за да не влезете в контакт с бактерията по никакъв начин.

За още съвети, последвайте ни и харесайте страницата ни във Фейсбук!